latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:40 | Autor: RTRS

Moguće formiranje alimentacionog fonda u ovoj godini

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Branka Sladojević rekla je da bi u ovoj godini trebalo da bude donesen zakon o alimentacionom fondu kojim bi bio pronađen metod naplate alimentacije od roditelja koji ne ispunjavaju tu obavezu.
Branka Sladojević - Foto: Screenshot
Branka SladojevićFoto: Screenshot

Sladojevićeva je istakla da su na slučajeve neredovne isplate alimentacije koju je odredio sud ukazivali nadležna udruženja, organizacije, centri za socijalni rad, kao i roditelji.

Ona je navela da će predlagač ovog zakona biti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u dogovoru sa Odborom jednakih mogućnosti u Narodnoj skupštini Srpske, Ombudsmanom za ljudska prava BiH i Ministarstvom pravde.

"Na prijedlog Ombudsmana za ljudska prava BiH i Odbora jednakih mogućnosti dobili smo inicijativu za formiranje alimentacionog fonda", navela je Sladojevićeva.

Ona je naglasila da bi na ovaj način bio poboljšan i Porodični zakon koji nije pokazao primjenjivost i kontrolu u tom smislu.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je ranije da bi za početak rada ovog fonda trebalo da bude obezbijeđeno oko milion KM, a da bi u narednoj fazi Poreska uprava vršila prinudnu naplatu alimentacije.

Institucija Ombudsmana u prošloj godini imala je 172 predmeta koji se tiču nepoštivanja prava djece, a jedna trećina odnosi se na žalbe zbog neplaćanja alimentacije.

Izvor: SRNA