latinica  ћирилица
09/02/2018 |  10:31 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Linta: Zagreb nema prava da traži ratnu odštetu od Srbije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da Hrvatska nema pravo da traži ratnu odštetu od Srbije, ali ima obavezu da plati ratnu odštetu svojim državljanima srpske nacionalnosti.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta u pisanoj izjavi proslijeđenoj medijima ističe da Srbija treba da pokrene inicijativu da se obnovi rad nekadašnje jugoslovensko-hrvatske komisije za sprovođenje člana sedam Sporazuma o normalizaciji odnosa.

On smatra da jedno od otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske jeste i pitanje ratne odštete koje treba da bude predmet razgovora.

Linta navodi da je ovo pitanje istaknuto u Sporazumu o normalizaciji odnosa koji je potpisan u Beogradu 23. avgusta 1996. godine između bivše Savezne Republike Јugoslavije i Republike Hrvatske, a stupio na snagu 18. oktobra 1996. godine nakon ratifikacije u parlamentima dvije države.

Kako ističe, u članu sedam, strane ugovornice su se, između ostalog, obavezale da će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog sporazuma sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu.

On je podsjetio da je u cilju sprovođenja obaveza iz ovog člana dogovoreno osnivanje mješovite jugoslovensko-hrvatske komisije sastavljene od po tri predstavnika svake strane ugovornice.

"Ukupno je održano 13 sastanaka komisije do marta 1999. godine kada je došlo do bombardovanja SR Јugoslavije. Navedena komisija nije se više sastajala. Na sastancima komisije je, između ostalog, razmatran i nacrt sporazuma o naknadi štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, ali do potpisivanja nikad nije došlo", naveo je Linta.

On je podsjetio na to da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio tužbu Hrvatske za genocid, a time i ostale tužbe, među kojima je i ona za naknadu ratne štete.

Izvor: SRNA