X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/02/2018 |  10:35 | Izvor: RTRS

Lijekovi protiv bolova "liječe" i slomljeno srce?

Lijekovi protiv bolova izgleda ublažavaju emotivni bol nakon raskida, ali pomažu samo ženama, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Unverzitetu Kalifornije.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Studija je pokazala da uz ove lijekove žene manje pate kada su ostavljene, bez obzira na to da li je do raskida došlo zbog partnerove prevare ili iz nekog drugog razloga. Ali, muškarcima ovi lijekovi neće pomoći.

Tokom istraživanja, volonteri su igrali virtuelnu igru dobacivanja, u kojoj bi ostali učesnici u nekom trenutku prestali da im dobacuju loptu, ili su pisali o tome kako su se osjećali kada su doživjeli da ih neka bliska osoba izda i povrijedi.

Ispostavilo se da žene koje uzimaju ubuprofen manje pogađaju ovakve situacije.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije vjeruju da ovi lijekovi "otupljuju" osjetljivost kod žena, ali takođe i remete potrebu da potisnu emocionalni bol kod muškaraca.

Ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom žurnalu Policy Insights from the Behavioural and Brain Sciences sumira nalaze nekoliko ranijih studija, uključujući i one tokom kojih je utvrđeno da su osobe koje uzimaju paracetamol manje uznemirene kada im se pokažu slike neprijatnog sadržaja, kao i da ih manje pogađa čitanje o patnjama drugih ljudi, prenosi Dejli mejl.

Dr Kajl Ratner, koji je bio šef istraživačkog tima, kaže da su rezultati ovog istraživanja "alarmantni" jer ljudi uzimaju lijekove protiv bolova bez recepta, ne razmišljajući o njihovim efektima na psihu.

Osim toga, psiholozi kažu da je bol koji osjećamo nakon nekog emotivnog kraha dio zdravog odgovora našeg tijela i uma koji vodi oporavku.

Izvor: Mondo