latinica  ћирилица
11/02/2018 |  09:20 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Zemljotres u blizini Pjongčanga

Zemljotres jačine 4,6 stepeni pogodio je južnokorejski grad Pohang u provinciji Gjongsangbuk-do u subotu, saopštila je Korejska meteorološka služba.
Zemljotres u blizini Pjongčanga - Foto: ilustracija
Zemljotres u blizini PjongčangaFoto: ilustracija

Јužnokorejski grad Pohang danas je pogodio zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihterove skale, pri čemu su 23 osobe povrijeđene, tri mjeseca nakon što se tu dogodio drugi najveći potres u istoriji zemlje, prenosi Јonhap.

​U saopštenju meteorološke službe navodi se da se zemljotres desio u 5.03 časova po lokalnom vremenu (20.03 GMT, subota).

Navodi se da je zemljotres registrovan pet kilometara severozapadno od Pohanga i da se vjeruje da se radi o naknadnom potresu koji je uslijedio nakon zemljotresa od 5,4 stepeni Rihtera iz novembra prošle godine, od kada su na tom području registrovana ukupno 84 potresa.

Јonhap navodi da se najnoviji potres osjetio u mnogim dijelovima Јužne Koreje, čak do prestonice Seula, a vatrogasna služba dobila je 1.400 poziva.

U Pohangu je uplašeno stanovništvo bježalo iz domova na bezbjednija mjesta poput školskih dvorišta o otvorenih površina.

Pohang je grad na istočnoj obali Јužne Koreje koji se nalazi samo 161 kilometar južno od mjesta u kome se održavaju Zimske olimpijske igre — Pjongčanga.

Organizatori Igara, koji su kasnije komentarisali izvještaje, uvjeravaju da su svi olimpijski objekti izgrađeni tako da izdrže zemljotres jačine 7 stepeni.

Zimske olimpijske igre 2018, koje se trenutno održavaju u planinskom okrugu Pjongčang u Јužnoj Koreji, 23. zimske su igre u savremenoj istoriji. Očekuje se da će na njima učestvovati više od 2.000 sportista iz 92 države. 

Izvor:rs.sputniknews.com