latinica  ћирилица
12/02/2018 |  07:47 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Vučić danas u Zagrebu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje zvaničnu dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, gdje će se sastati sa hrvatskim državnim vrhom.
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Sava Radovanović -
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Takođe, kako je najavljeno, učestvovaće na poslovnom forumu privrednika dvije zemlje, a u utorak će posjetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Svečani doček predsjednika Srbije biće priređen u 10.30 sati ispred sjedišta hrvatske predsjednice na Pantovčaku, da bi u 10.45 sati počeo "tet-a-tet" susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Planirano je da sastanak dvoje predsjednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske. Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.

Potom će srpski predsjednik otići u Vladu Hrvatske, gdje će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Sastanak predsjednika Vučića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Јandrokovića planiran je za 15.15 sati.

U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Sastanak predsjednika Vučića i predsjednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Predsjednik Srbije će sutra, drugog dana posjete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mjesta, obići osnovnu školu "Gvozd", i posjetiti jednu porodicu.

Predsjednik Vučić će se popodne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopštenju.

Policija zabranila protest na Markovom trgu

Hrvatska policija je iz bezbjednosnih razloga zabranila protest hrvatskih ratnih veterana na zagrebačkom Markovom trgu najavljen zbog posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.

Hrvatski ratni veterani protest će održati na Trgu bana Јelačića umjesto na Markovom trgu, kako su ranije najavili. javljaju hrvatski mediji.

Zastave Srbije u posljednji čas 

Uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, zastave Srbije postavljene su u posljednji čas na trgovima, uz zastave Hrvatske, jer se vlasti boje da bi ekstremisti mogli da ih pale i cijepaju.

Kako navode hrvatski portali, iako je to uobičajeno pri dolasku stranih državnika u Zagreb, zastave Srbije su u posljednji čas postavljene na trasu kojom će Vučić proći.

Policijske patrole su raspoređene, a u pripravnosti će biti i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko, pripadnici interventnih jedinica, te desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, a u pripravnosti će biti i poseban tim Hitne pomoći, te obezbijeđena i dovoljna količina krvi Vučićeve krvne grupe.

Navodi se da je riječ o standardnoj proceduri kod svih državničkih posjeta.

Izvor: Agencije