latinica  ћирилица
12/02/2018 |  14:14 ⇒ 13/02/2018 | 07:49 | Autor: RTRS

Vučić: Po pitanju budućnosti nemamo suprotstavljene interese (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je došao u Hrvatsku da razgovara o otvorenim pitanjima. Istakao je da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da o pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da se u mnogim pitanjima dvije strane nisu saglasile, da su se u nekim približile, a u nekim će se u budućnosti približiti.
Konferencija Zagreb (foto: www.tanjug.rs) -
Konferencija Zagreb (foto: www.tanjug.rs)

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa hrvatskom predsjednicom zahvalio Grabar Kitarovićevoj na pozivu i srdačnoj dobrodošlici. 

Kako je rekao, razumije da to za nju nije bio lak potez imajući u vidu atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u čitavoj Hrvatskoj. Naveo je da je uvjeren da će ljudi umijeti da razumiju političke poteze obje strane.

Vučić je istakao da je došao da razgovara o otvorenim pitanjima. Kaže da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima obje zemlje. 

Predsjednik Srbije je rekao da se, kada je u pitanju prošlost, srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese ni u jednom polju.

"O prošlosti gotovo da ni u čemu nismo saglasni, ali, ako ništa drugo, razumjeli smo da druga strana ima drugačiji pogled na to, pa ćemo gledati da bar razumijemo taj pogled", rekao je Vučić.

Vučić u Zagrebu

Bilo je riječi i o granici na Dunavu. Predsjednik Srbije je rekao da dvije zemlje imaju različit stav po tom pitanju, da se Hvatska poziva na katastarske knjige a Srbija na zakon. Dodao je da će dvije zemlje pokušati to da riješe bilateralnim putem u naredne dvije godine, a ako ne ići će se na međunarodnu arbitražu.

Vučić je rekao da će sljedeće nedjelje primiti i predstavnike udruženja nestalih iz Hrvatske kako bi vidio kako može da se pomogne.

"Mogu da kažem da smo neka mala rješenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gdje je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i o tome šta Srbija može da uradi za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. 

Poručio je da je to za srpsku stranu od ključnog značaja.

"Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smiju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će poslije sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je Vučić.

"Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo riješili, hoćemo da se ponosimo rješavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji", poručio je Vučić.

Biće uloženo, kaže, i u vjerske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da se pomogne.

"Sa tim nemamo ama baš nikakav problem", poručio je Vučić.

On je zahvalio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što je primijetila da je na osnovu Subotičke deklaracije dobar dio problema Hrvata u Srbiji riješen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsjetio je da je riješeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odjeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Јelačića...

Vučić je rekao da se dogovorio sa premijerkom Anom Brnabić da u narednih sto dana pokušaju da promijene atmosferu koja vlada između Srbije i Hrvatske.

"Svi državni funkcioneri imaće obavezu da ne uvrede hrvatske zvaničnike, da se ponašaju odgovorno, da imamo bolje odnose", rekao je predsjednik Srbije i dodao da će tako postupati bez obzira na to da li će i hrvatski zvaničnici na to odgovoriti pozitivno.

 Sastanak delegacija Srbije i Hrvatske (Foto: Tanjug)

Predsjednik Srbije je izjavio da Beograd smatra da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH, te da želi da takvi odnosi budu upostavljeni i sa bošnjačkom zajednicom.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović rekao da je Beograd za svaku vrstu razgovora, uključujući i mogući trilateralni susret.

"/Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragana/ Čović uvijek je rado viđen gost u Beogradu. Uvijek je dobrodošao. Imamo visok stepen saglasnosti o različitim pitanjima. Nisam ulazio u detalje u vezi sa Izbornim zakonom u BiH i ne bi bilo fer da se izjašnjavam", naglasio je Vučić.

Kitarovićeva je podsjetila da je Hrvatska među onim zemljama koje smatraju da bi Izborni zakon u BiH trebalo mijenjati i da bi pri tome trebalo poštovati sudske odluke od onih koje je donio Ustavni sud BiH, zatim Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" pa do samog načela funkcionisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To je ravnopravnost tri naroda. To znači da predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati, da im on bude politički, a ne samo etnički predstavnik. O detaljima - kako će se pisati i rješavati Izborni zakon u svim svojim elementima, to je na narodima BiH i njihovim predstavnicima", rekla je ona.

Kitarovićeva smatra da je trilaterala, na primjer između Srbije, Hrvatske, BiH jedan od poželjnih mehanizama, gdje se mora razgovarati o pitanjima koja opterećuju današnju BiH, posebno kada se ima u vidu činjenica da Srbija i Hrvatska garantuju mir u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu sa tim, imamo ne samo pravo, već i obavezu čuvati stabilnost i bezbjednost naše susjedne zemlje", kaže ona.

Aleksandar Vučić je donio na Pantovčak mnoštvo dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji riječ, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

"Nije bilo riječi o temama iz prošlosti" 

Hrvatska predsjednica rekla je da na sastanku sa predsjednikom Srbije nije bilo riječi o temama iz prošlosti.

"Dogovorili smo se da ćemo nastaviti da razgovaramo", rekla je ona.

Grabar Kitarovićeva je rekla da je posjeta Vučića mjesecima pripremana i da je htjela da se održi u drugačijim okolnostima.

"Nakon eskalacije verbalnog rata odlučila sam da održimo susret što prije. Zahvljaujemo Vučiću što je prihvatio poziv. Odnosi su bremeniti prošlošću, o kojoj nismo razgovarali. Nažalost, ona nas sprečava da odnose nazove prijateljskim. Naša obaveza kao predsjednika koji smo neposredno izabrani je da razgovaramo, nalazimo dodirne tačke, rješavamo šta nas razdvaja i nalazimo put u budćnost koji će omogućiti blagostanje srpskom i hrvatskom narodu i državi", rekla je hrvatska predsjednica.

U mnogim se otvorenim pitanjima nismo saglasili, u nekim smo se približili, u nekim ćemo se u budućnosti približiti, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Ukazala je da je bilo riječi o položaju nacionalnih manjina, kao i da je pokazana odlučnost da se nastavi unapređenje njihovog položaja. Dogovoreno je da u državnim delegacijama ubuduće budu predstavnici manjina i udruženja nestalih lica kako bi se čuo i njihov glas.

Navela je da je bilo dilema koliko je Subotička deklaracija doprinijela i rekla da je svaki korak naprijed dobar i dobrodošao. 

Zahvalila je Vučiću što je nakon te deklaracije i razgovora pokrenuto poboljšanje položaje hrvatske manjine u Vojvodini i cijeloj Srbiji

"Kada je riječ o položaju hrvatske manjine u Srbiji, jedan od naših glavnih zahtjeva je politička zastupljenost Hrvata na nivou pokrajine i drugim nivoima. Vjerujem da će predsjednik Vučić nastaviti razgovarati sa predstavnicima manjine kako bi se ostvarila nihova prava", podvukla je ona.

Istakla je da je su i pravosudna pitanja bila tema razgovora i dodala da je preporuka vladama dvije države da nastave u okviru mješovitih međudržavnih komisija da rade na rješavanju pravosudnih pitanja.

Na razgovoru je bilo riječi i o granicama, rekla je Grabar Kitarovićeva.

"Preporučujemo vladama da nastave pregovore o granici u naredne dvije godine, a ako ne bude rješenja da se dogovorimo o izlasku na međunardnu arbitražu", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Navela je da je jedan od projekta koje je predložila da se ubrza obnova pruge Zagreb–Beograd.

Šefica hrvatske države je rekla da postoji mnogo problema oko rješavanja sudbine nestalih, jer je prošlo mnogo vremena, a da je ohrabruje što je Vučić pokazao spremnsot da razgovara sa prdstavnicima hrvatskih udruženja, te najavila da će ona razgovarati sa srpskim.

"Dogovorili smo da nastavimo razgovore. Meni lično je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, koja ne predstavljaju samo političku i državnu odgovornost, već ljudsku i etičku prema građanima, posebno prema porodicama koji traže članove porodice da učinimo sve da bi pomogli u procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije", prenijela je Grabar Kitarovićeva.

Navela je da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU i da je spremna da pruži svaku pomoć. 

"Razgovarali smo i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unaprijedili standard života građana. Јedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza željeznička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda.

"Ako je ne modernizujemo teretni i sav drugi saobraćaj će zaobići posebno Hrvatsku", naglasila je hrvatska predsjednica.

Vučić se sastao sa Plenkovićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u nastavku posjete Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem o, kako je naveo, temama od interesa za obje države. Plenković je dočekao Vučića ispred sjedišta hrvatske Vlade, na Markovom trgu, a predsjednik Srbije se potom upisao u zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u cjelini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić.

Plenković je izjavio tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, te intenzivirati saradnju o pitanju nestalih.
Plenković je ocijenio da je potrebno obnoviti pregovore radi potpisivanja sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

"Dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja, s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe, kao i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad prestao 2011. godine, ponovo sastane do kraja marta", navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su, između ostalog, razgovarali o infrastrukturnim projektima, saobraćajnom povezivanju, sa fokusom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Beograd.

Vučić je na svom Tviter nalogu objavio da je razgovarao sa Plenkovićem o temama od interesa za obje strane, manjinskim pravima, kao i o tome koliko je učinjeno i koliko mogu da učine, prenijeli su beogradski mediji.

Bulj presreo Vučića na ulasku u Sabor

Poslanik nezavisne liste Most u Hrvatskom saboru Miro Bulj napravio je incident kada je pokušao da presretne predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na ulasku u Hrvatski sabor. Kamere su pratile Vučića koji je pješice pošao iz sjedišta hrvatske Vlade preko Markovog trga do zgrade hrvatskog parlamenta, a na snimku se samo čulo kako Bulj dobacuje nešto predsjedniku Srbije, prenose beogradski mediji.

S obzirom da je obezbjeđenje zadržalo Bulja dalje, nije se moglo čuti šta je doviknuo, a Vučić mu je, nimalo uznemiren, odgovorio da se nije uplašio.

Bulj je prije toga učestvovao na protestu hrvatskih veterana i udovica na Trgu bana Јelačića, jer im, kako kaže, nije dozvoljen protest na Markovom trgu.

Poziv srpskim i hrvatskim investitorima da ulažu u obje zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Zagrebu, pozvao je hrvatske privrednike da još više ulažu u Srbiju, jer su dobrodošli, te ocijenio da će privredna saradnja dvije zemlje doprinijeti i unapređenju političke saradnje i sveukupnih odnosa.

Obraćajući se privrednicima u Privrednoj komori Hrvatske, Vučić je zahvalio predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na otvorenom podsticaju srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku, što nije bio slučaj do sada.

"Uveren sam da će se, posle poziva Kolinde Grabar Kitarović srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku, promeniti situacija u Hrvatskoj i za srpske investitore. Želim da ohrabrim srpske privrednike da se bore na hrvatskom tržištu, imaće u tome podršku Srbije", rekao je Vučić.

Vučić - Јandroković: Јačati parlamentarnu saradnju

Predsjednik Srbije rekao je na sastanku sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Јandrokovićem da dvije zemlje imaju dovoljno neriješenih pitanja iz prošlosti zbog čega je mnogo važnije gledati u budućnost, kao i da će svaka vrsta saradnje voditi smirivanju tenzija.

Vučić-Јandroković (Foto: SRNA)

"Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd-Zagreb. Ona može da bude ponovo ono što je bila prije dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu", istakao je Vučić.

On je naglasio da je za Srbiju veoma značajna saradnja srpskog parlamenta i Hrvatskog sabora o EU integracijama, ali i o svakom drugom pitanju. Tema razgovora bila je i situacija u regionu, kao i pitanje migracija, koje su u strateškom smislu važne.

Razgovarano je o odnosima dvije zemlje, o pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji Skupštine Srbije i Hrvatskog sabora.

Istaknuto je da je parlamentarna saradnja na niskom nivou i da je neophodno raditi na njenom jačanju.

Vučić je rekao da će u najskorije vrijeme predsjednik parlamenta Srbije Maja Gojković uputiti poziv predsjedniku Hrvatskog sabora da posjeti Beograd, što je Јandroković pozdravio i prihvatio poziv.

Vučić i Kitarovićeva posjetili Mitropoliju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zajedno sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović posjetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku u Zagrebu, gdje ih je dočekao mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije je ocijenio da poziv Kitarovićeve predsjedniku Srbije da posjeti Hrvatsku, kao i Vučićev hrabar korak da dođe, predstavlja poziv na razumijevanje i na mir.

"Moram da kažem iz svog dubokog ličnog iskustva, a obišao sam mnoge domove, da je osnovni utisak da je naš narod uplašen i da živi u nekoj vrsti apatije i samozatvorenosti i nekoj vrsti odustajanja od sebe", rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je istakao da Vučićev dolazak, kao i poziv Kitarovićeve da predsjednik Srbije posjeti Hrvatsku, predstavlja ohrabrenje za Srbe.

"Stoga vam zahvaljujem na tome i što vas vidimo zajedno ovde, ako Bog da i u Srbiji. Neka vas Gospod blagoslovi i da dobro zdravlje", rekao je vladika Porfirije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski pokazao je gostima slike vizanijskog cara Vasilija Makedonca i Rudolfa Drugog, ugarskog kralja, koji su, kako je rekao, dali privilegije i Srbima i Hrvatima.

"Na slici su složeni i srpski i hrvatski grb i dva vojnika - jedan Srbin, a drugi Hrvat. Upućeni smo međusobno jedni na druge", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i dodao da su, nažalost, vremena bila takva da su se dva naroda udaljili.

Vučić razgovarao sa kardinalom Јosipom Bozanićem

Predsjednik Srbije posjetio je sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Јosipa Bozanića.

Kako se navodi, Bozanić je tom prilikom pozdravio "hrabar iskorak" dvoje predsjednika u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa.

Vučić je rekao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dvije zemlje, kao i da se nada da će se u budućnosti više govoriti o "onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja".

Kardinal Bozanić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj dio Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša.

Izvor: Agencije/RTRS