X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/02/2018 |  20:53 | Izvor: RTRS

Kofein utiče na promjenu čula ukusa

One koji ne mogu da zamisle početak dana bez kafe (ili dvije) možda će zabrinuti otkriće stručnjaka da konzumiranje kofeina utiče na promjenu čula ukusa.
Kafa - Foto: ilustracija
KafaFoto: ilustracija

Јedno od dejstava kofeina je ometanje receptora adenozina. Međutim, oni imaju važnu ulogu u regulaciji sna jer mogu na utiču na to koliko smo opušteni ili pospani, što objašnjava brzo razbuđivanje nakon popijene šoljice espresa, piše Sajens dejli. 

Rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci Univerziteta Kornel pokazali su da zbog ometanja receptora adenozina onima koji uživaju u kafi čini se da je hrana manje slatka nego što jeste.

- Kada pijete kafu koja sadrži kofein, ona će promijeniti vaš doživljaj ukusa. Tako da ako jedete pošto ste popili kafu ili neko drugo piće sa kofeinom ukus hrane će biti drugačiji nego obično - objasnio je jedan od autora studije profesor Robin Dando.

Da bi potvrdili pretpostavke, autori studije podijelili su ispitanike u dvije grupe. Svi su dobijali istu kafu bez kofeina, ali je ispitanicima jedne grupe naknadno dodavano 200 miligrama kofeina u napitak, što je otprilike količina koju sadrži obična kafa.

Svima je dodata ista vrsta šećera, ali su oni koji su pili kafu sa kofeinom ocjenjivali su je kao manje slatku.

U drugom dijelu studije ispitanici su procjenjivali nivo sopstvene budnosti i količinu kofeina u napitku. Dok su bez obzira na to da li su pili kafu sa kofeinom ili bez njega prijavljivali isti porast budnosti nakon popijene kafe, kamen spoticanja, bez obzira na grupu, bila je količina kofeina.

- Samo ispijanje kafe, uz miris i ukus najčešće je bilo praćene povećanom budnošću. Ispitanici su se osjećali razbuđenije čak i kada kofeina nije bilo u njihovim napicima - istakao je Dando dodajući da je važan sam čin ispijanja kafe.

- Čak i kada samo mislite da radite nešto od čega ćete biti budniji učiniće da se osjećate budnijim - zaključio je Dando. 

Izvor: RTS