latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:57 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Veliko interesovanja za nabavku opreme za navodnjavanje (VIDEO)

Na javni poziv za nabavku opreme za navodnjavanje, koji je raspisala Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske, prijavila su se 653 poljoprivrednika.
Oprema za navodnjavanje - Foto: RTRS
Oprema za navodnjavanjeFoto: RTRS

Interesovanje je veće od očekivanog, kažu u resornom ministarstvu, a u toku je obrada podataka. Poljoprivrednici koji budu ispunjavali uslove dobiće rješenja za kupovinu opreme. Vlada Srpske subvencionisaće nabavku sa 40 odsto sredstava. Za ove namjene obezbijeđeno je pet miliona KM.

Nikola Stajić, iz Batkovića, aplicirao je za nabavku opreme. Planira da kupi tifone, motore i pumpe za navodnjavanje ukupne vrijednosti 7.000 KM. Proizvodi povrće na 10 hektara i novi sistemi znatno će mu olakšati posao.

- Novi sistem trebalo bi da nam uštedi mnogo vremena i radne snage. U pitanju je sistem malog kapaciteta, ali ako se pokaže isplativim i ostale parcele ćemo tako navodnjavati - kaže Stajić.

Prošle godine proizvođači su pretrpjeli ogromnu štetu zbog suše i nastoje da narednu sezonu dočekaju spremni. Nikola Laketić, iz Batkovića, pored sistema za navodnjavanje, poslao je i zahtjev za elektrifikaciju parcela.

- Međutim, još nisam dobio odgovor. Možda zato što smo predali pred istek roka, a čuli smo i da su prešli kvotu od pet miliona KM, tako da ne znamo kako će se to završiti - kaže Laketić.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potvrdili su da sve zahtjeve neće moći pozitivno riješiti.

- U toku je obrada zahtjeva. Imamo informaciju da će većina poljoprivrednika dobiti odobrenje i rješenje kojim se definiše iznos sredstava, ali da jedan dio, ipak, time neće biti obuhvaćen - navodi Radinka Mitrović iz resornog ministarstva.

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednika za nabavku opreme za navodnjavanje, planiranih pet miliona KM nije dovoljno da se pozitivno odgovori na sve zahtjeve.