latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:03 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Predsjednik Јužnoafričke Republike podnosi ostavku

U tridesetominutnom obraćanju naciji, 75-godišnji predsjednik Јužnoafričke Republike DŽejkob Zuma je saopštio da je odlučio da podnese ostavku.
DŽejkob Zuma (foto:Fena) -
DŽejkob Zuma (foto:Fena)

"Iako se ne slažem sa odlukom rukovodstva moje partije, uvijek sam bio njen disciplinovani član", rekao je Zuma podnoseći ostavku, navodi Rojters.

Afrički nacionalni kongres je u utorak, poslije sastanka Zume i lidera ANC Sirila Ramafose koji je trajao 13 sati, zatražio od Zume da ponese ostavku "za dobrobit zemlje".

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tijesno pobijedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Vrhovni sud Јužnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspio da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću.

Prošle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da Zuma mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

Јužnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Izvor: Agencije