latinica  ћирилица
15/02/2018 |  09:08 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Avganistan - Tokom prošle godine ubijeno ili ranjeno 10.000 civila

Više od 10.000 avganistanskih civila ubijeno je ili ranjeno u nasilju prošle godine, saopštile su danas UN, a glavni uzrok stradanja su bombaški napadi militanata.

Sve veći broj žrtava dešava se i u vazdušnim udarima koja vrše SAD i državne snage, navodi se u izvještaju.

Američki predsjednik Donald Tramp usvojio je agresivniju strategiju za američku vojsku u Avganistanu u avgustu prošle godine, što je dovelo do povećanja broja vazdušnih udara. Militanti su odgovorili napadima u Kabulu u posljednjih nekoliko sedmica, u kojima je ubijeno skoro 150 ljudi.

Prošle godine ubijeno je 3.438 civila, a ranjeno 7.015, što je za devet odsto manje nego prethodne godine.

"Napadi u kojima su antivladini elementi namjerno gađali civile imaju udio od 27 odsto u ukupnom broju civilnih žrtava, uglavnom u samoubilačkim i kompleksnim napadima", navodi se u saopštenju UN.

Najsmrtonosniji pojedinačni napad od kada svjetska organizacija vodi evidenciju dogodio se u Kabulu 31. maja 2009. godine, kada je napadač samoubica aktivirao eksploziv u kamionu i ubio 92 civila, a ranio 491 osobu.

Dvije trećine svih civilnih žrtava prošle godine nanijele su antivladine snage, a talibani imaju udio od 42 odsto, "Islamska država" deset odsto, a 13 odsto neidentifikovani antivladini elementi.

Provladine snage nanijele su petinu civilnih žrtava, od čega avganistanske snage 16 odsto, dva odsto međunarodne snage i jedan odsto provladine naoružane grupe i neidentifikovane provladine snage.

Izvor: SRNA