latinica  ћирилица
15/02/2018 |  11:08 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Brčko: Vlada riješila polovinu zahtjeva za zamjenu stambenih jedinica (VIDEO)

Vlada u Brčkom riješila je polovinu zahtjeva za zamjenu stambenih jedinica porušenih tokom rata. Ima i onih koji ne pristaju na obeštećenje od 25 hiljada maraka po stanu, jer su njihovi prostori bili mnogo veći, pa ostvarivanje svojih prava traže sudskim putem. Za ostatak zahtjeva Vlada će u ovoj godini obezbijediti novac u budžetu.
Brčko - kuće - Foto: RTRS
Brčko - kućeFoto: RTRS

Kemal Kalić jedan je od 48 stanovnika Brčkog, koji je za kuću uništenu u ratu, od Vlade dobio obeštećenje, odnosno novčana sredstva s kojima je izgradio novi životni prostor. Djelimično je, kaže, zadovoljan, zato što je svoje pravo ostvario tek nakon 17 godina.

"Јa sam imao, u stvari moja gospođa je imala 43 metra kvadratna, dobila je 25 hiljada maraka.Tačnje od 30 i još nešto hiljada dobili smo 25 hiljada maraka", kaže Kalić.

Do sada je obeštećenje tražilo 48 građana, ali ih je samo polovina dobila novčana sredstva za gradnju stambenog prostora. Bez obzira na veličinu uništenih stanova i kuća, najveći iznos obeštećenja prema vladinoj odluci je 25 hiljada maraka.

"Utrošeno je za 2017. godinu, u konkretnom slučaju, 370 hiljada maraka maraka za 20 predmeta kojima je okončan upravni postupak", rekla je šef Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica Јelena Nikić.

Zamjena ''kuća za kuću ili stan'' nije moguća, jer Distrikt nema stambene jedinice, koji su bez nasljednika stanarskog prava.

"Skupština se opredijelila u tom pravcu upravo iz razloga nepostojanja stambenog fonda koji se ranije dodjeljivao u te svrhe", dodala je Nikić.

Za dio preostalih zahtjeva, Vlada će takođe obezbijediti sredstva u budžetu za ovu godinu, a dio vlasnika nezadovooljnih ponuđenim iznosom od 25 hiljada maraka i dalje očekuje odluke sudova u Brčkom.