latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:59 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Iz Sarajeva se Srbima prijeti završavanjem genocidnog projekta iz 1941. godine

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da su protesti pred Ambasadom Srbije u Sarajevu i plakat sa mrtvačkom glavom i natpisom "četnici" na njenom ulazu nešto mnogo gore od provokacije i znače poruku kojom se srpskom narodu prijeti završavanjem genocidnog projekta koji je nad njima otpočeo 1941. godine.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je rekao da protesti koji su na Dan državnosti Srbije, navodno organizovani protiv zajedničke deklaracije o očuvanju srpskog naroda /čija je prezentacija bila najavljena za danas/, govori u prilog da oni koji su Srbe tokom devedesetih godina /20. vijeka/ i tokom Drugog svjetskog rata uništavali i učestvovali u tom uništavanju i dalje smatraju da nisu završili taj projekat.

"Oni poručuju da je iz njihove perspektive Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini namijenjena mrtvačka lobanja", smatra Anđelković.

Ukazao je da Srbi tom deklaracijom ne traže ništa nego pravo na svoju identitetsku egzistenciju.

"Srbi jedino traže da imaju pravo i van Srbije i Republike Srpske da imaju pravo da budu Srbi, da poštuju svoje običaje, jezik, kulturu i apsolutno ništa više od toga i onog što priznaju svi međunarodni standardi. Oni, koji povodom toga demonstriraju i još ističu mrtvačke glave poručuju da Srbima žele da uskrate pravo na egzistenciju. Ovo je simbol šta oni hoće - hoće nestanak srpskog naroda", istakao je Anđelković.

Anđelković je upozorio da ako se jednom narodu oduzme pravo na kulturu i borbu za identitetske temelje, onda se tom narodu zapravo trasira put za nestanak.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da su protesti u Sarajevu i plakat sa mrtvačkom glavom na ulazu Ambasade Srbije u tom gradu najveća provokacija upućena Srbima od završetka rata do danas i još jedan dokaz da Srpska nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH.

Izvor: SRNA