latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:44 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Đokić: Podrška proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora (VIDEO)

Boraveći u opštini Donji Žabar, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić podržao je projekat "Gold MG" o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe, ukazao je na težak položaj opštine Donji Žabar u kojoj je koeficijent od PDV drastično smanjen, što je, umnogome otežalo funkcinisanje ove lokalne samouprave.
Donji Žabar, Đokić - elektrana "Gold-MG" - Foto: SRNA
Donji Žabar, Đokić - elektrana "Gold-MG"Foto: SRNA

Nakon usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije, preduzeće Gold MG je počelo proizvodnju električne energije dnevnog kapaciteta jednog megavata, koja za sirovinu koristi đubrivo i otpad. Dio eletrične enrgije preduzeće zadržava za sebe, a viškove isporučuje u sistem Elektroprivrede Republike Srpske.

- U planu je proširenje proizvodnje, jer su proizvođači i svi koji imaju robu isteklog roka i probleme sa ekološke strane, pokazali zainteresovanost za saradnju - kaže Goran Mitrović, iz ovog preduzeća.

Ministar Đokić je za 2020. godinu najavio izradu novog akcionog plana podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa.

- Mislim da je moguće djelovati i prije toga u funkciji dalje podrške ovom objektu u pogledu razvoja kapaciteta - rekao je on.

Đokić je nakon posjete Žabaru istakao da bi ovoj lokalnoj zajednici trebalo povećati koeficijent PDV-a, jer je neopravdano umanjen za čak 63 odsto. Za to ima i razloga, jer stanovništvo fiktivno prijavljeno u Brčkom, uglavnom živi u Donjem Žabaru.

Dogovorneo je takođe da nakon izrade plana u prošloj godini, gradnja kružnog toka u Lončarima bude završena u ovoj godini. Planirana je i izgradnja lokacije za industrijsku zonu u Donjem Žabaru.