latinica  ћирилица
15/02/2018 |  17:18 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Srebrenica: Predavanje o aflatoksinima i kvalitetu mlijeka

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Srebrenici su organizovali stručno predavanje na temu "Aflatoksini i kvalitet mlijeka i ažuriranje podataka farmi u APIF-u".
Srebrenica: Predavanje mljekarima - Foto: RTRS
Srebrenica: Predavanje mljekarimaFoto: RTRS

Predavanju se odazvali mljekari sa područja opštine Srebrenica.

Sa 600.000 litara mlijeka godišnje i 28 farmi, stočarstvo je u Srebrenici jedan od važnijih vidova poljoprivredne proizvodnje. Ne čudi, stoga, što je predavanje privuklo gotovo sve proizvođače mlijeka iz Srebrenice.

- Imam 11 krava, u prosjeku 100 litara dnevno predajemo. Pored samog mlijeka, dosta obraćam pažnju i na telad, što je još jedan vid zarade - kaže Radovan Orašanin, mljekar iz Zelenog Јadra.

Opština želi podići proizvodnju mlijeka na najviši nivo, a ovo je drugo predavanje koje je organizovano za mljekare u posljednja dva mjeseca. Nadležni najavljuju nastavak aktivnosti u ovoj sferi.

- Kroz program podrške poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu planirana je podrška mljekarima kroz nabavku stevanih junica i slično - kaže Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenica.

Od 2014. godine svi poljoprivredni proizvođači obavezni su da prijave način iskorištenosti svog gazdinstva do 15. maja tekuće godine. U suprotnom, gube pravo na podsticaje.

- U tom periodu bi trebali da upišu stvarno stanje na poljoprivrednim kulturama, na površinama koje su upisane u APIF i trenutno stanje stoke. O tome smo danas razgovarali. Mnogi stočari to znaju, ali zato smo tu - da podsjetimo ukoliko neko ne zna - rekla je Radinka Mićić iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovo predavanje je nastavak aktivnosti na realizaciji projekta otvaranja mljekare u Srebrenici. Kako je ranije saopšteno, mljekara bi trebala da bude otvorena do kraja godine, a zaposliće oko 30 radnika.

Prijatelji Srebrenice/RTRS