latinica  ћирилица
15/02/2018 |  21:05 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Infantino najavio drastične promjene

Predsjednik FIFA Đani Infantino izrazio je nezadovoljstvo trenutnim poslovanjem fudbalskih klubova i najavio radikalne promjene pravila koje bi na snagu trebale stupiti do kraja ove godine.
Đani Infantino - Foto: nezavisne novine
Đani InfantinoFoto: nezavisne novine

- Ne sviđa mi se što se događalo u 2017. godini. Na transfere je potrošeno ukupno 6,4 milijarde dolara, agenti su dobili pola milijarde, a na omladinske pogone potrešeno je samo 60 miliona. Kako je moguće da što se više troši, to manje ide malim klubovima? Gdje su ulaganja u mlade igrače? - zapitao se Infantino u razgovoru za Gazeta delo Sport.

Prema njegovom mišljenju, prvo je potrebno uvesti pravilo obavezne transparentnosti svih davanja agentima. Zatim, uvođenje strožih pravila za same transfere, "jer je nedopustivo da cirkuliše više od šest milijardi dolara, a onda se sazna da je veliki dio tih poslova obavljen na crno i u ilegali".

- Očekujte kraći ljetni prelazni rok. Sada predugo traje, ekipe bi do početka sezone već trebalo da budu definisane. A u zimskom prelaznom roku ćemo ograničiti broj transfera, jer je to vrijeme za poboljšanje ekipa, a ne kompletni remont! Nije mi drago da vidim da jedan igrač igra jedno kolo u jednom klubu, a drugo u protivničkom - izričit je Infantino.

- Želim da vratimo vrijednosti fudbalu koje su ga učinile toliko popularnim. Zato ćemo i smanjiti broj igrača koje klubovi mogu dovesti na pozajmicu i odrediti koliko budžeta mora biti uloženo u razvoj mladih igrača - kaže on.

Infantino je istakao i model poslovanja koji mu se čini najprihvatljiviji: "Pogledajte Amerikance, oni imaju najreguliraniji sistem na svijetu i upravo oni godinu završe s najvećim plusom. Na vrijeme su shvatili da je jedini način rasta lige izjednačenost u ulaganju".

- Ljetni prelazni rok trebalo bi da bude posljednji s trenutnim pravilima, a do kraja 2018. očekujte drastične promjene! - porućio je predsjednik FIFA.

Izvor: Agencije