latinica  ћирилица
16/02/2018 |  11:01 | Autor: RTRS

Vukićević: Deklaracija je posvećena samo Srbima i nije protiv drugih

Saradnja BiH i Srbije u ovom trenutku dostigla je najviši nivo, to se posebno odnosi na Republiku Srpsku... U BiH još ima struja i političara koji ne žele dobru saradnju sa Srbijom, a budućnost se ne može zasnivati na konfrontacijama. Deklaracija Srbije i Srpske se odnosi na zaštitu Srba i njihovog nacionalnog identiteta i nije uperena protiv bilo koga, poručuje ambasador Vukićević.
Stanimir Vukićević - Foto: SRNA
Stanimir VukićevićFoto: SRNA

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević ističe da deklaracija Srbije i Republike Srpske o očuvanju srpskog naroda, o kojoj u BiH postoji mnogo kontroverzi, dobronamjenih i zlonamjernih komentara, pa čak i sporenja, nije uperena ni protiv koga, i namijenjena je samo Srbima i zaštiti njihovog nacionalnog identiteta.

"Deklaracija je namenjena samo Srbima, zaštiti njihovog nacionalnog identiteta, jezika, postojanja u zemljama u regionu, ali i u dijaspori. Prema tome, Srbi u Čikagu, Srbi u Francuskoj, Austriji i svuda u svijetu treba da znaju šta im je jezik, šta su im krsna slava, kultura, običaji...", rekao je Vukićević u oproštajnom intervjuu za Srnu.

On poručuje da je cilj deklaracije da Srbi ostanu tamo gdje jesu, da ne moraju biti "velikosrbi", već dobri građani zemalja u kojima žive, ali gdje će sačuvati svoj nacionalni identitet, bez ugrožavanja bilo kog drugog naroda.

Vukićević, koji iz BiH odlazi na funkciju ambasadora Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da se vrijeme poslije rata u BiH i danas ne može porediti, jer je tada bilo mnogo nepovjerenja, nacionalnih tenzija i birokratizma.

"Tada su BiH i Srbija imali obim spoljnotrgovinske razmjene od samo 300 miliona dolara. To je bio težak period, kada smo morali da radimo na relaksaciji odnosa, unapređenju saradnje, stvaranju klime poverenja i dobrosusjedstva, i, hvala Bogu, u tome smo uspjeli u značajnoj mjeri, a tada je potpisan i jedinstveni bilateralni ugovor koji omogućava građanima prelazak granice ove dvije države samo uz ličnu kartu", podsjeća Vukićević.

On navodi da je njegov drugi mandat u BiH protekao u potpuno drugačijoj atmosferi, koju je karakterisao veoma visok intenzitet političkog dijaloga između zvaničnika BiH i Srbije, koji se odvijao u atmosferi otvorenosti, povjerenja, bez tabu tema ili pitanja koja treba "gurati pod tepih".

Prema njegovim riječima, takav način dijaloga i novih odnosa garancija su za efikasno rješavanje svih otvorenih pitanja između Srbije i BiH, bez bilo kakve međunarodne arbitraže ili medijacije.

Vukićević napominje da je tokom posljednjih godina ogroman progres učinjen na planu ekonomske saradnje BiH i Srbije, jer je sa početnih 300 miliona dolara spoljnotrgovinske razmjene ta cifra dostigla iznos od 1,7 milijardi evra u prošloj godini.

"Planova i projekata imamo mnogo, i sa ponosom ističem da je BiH prva zemlja sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, sa kojom imamo zajedničku kancelariju u Istanbulu, koja ravnopravno predstavlja privrede i Srbije i BiH. To bi trebalo da i ubuduće bude temelj naše međusobne saradnje, bez vraćanja unazad, kao što su to neki zlonamjerni ljudi pokušali da obezvrijede provokacijama posljednjih dana u Sarajevu", kaže ambasador Srbije u BiH.

Vukićević upozorava da "to nisu samo provokacije, nego i ozbiljna upozorenja da još uvek u BiH ima struja i političara koji ne žele dobru saradnju sa Srbijom".

"Budućnost se ne može i ne sme zasnivati na konfrontacijama, nego na saradnji i ostvarenju zajedničkih ciljeva i obostranom interesu, uključujući i saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture, putne mreže, turizma, namjenske industrije, kulture, sporta...", kaže Vukićević.

On podsjeća da su svojevremeno Srbija i Republika Srpska, koja je tek izašla iz rata i koja je zacjeljivala rane, potpisale Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, koji je u suštini pravni okvir za raznovrsnu saradnju.

"I, odmah da kažem, ni tada ni sada, taj sporazum nije okrenut ni protiv koga, posebno ne protiv Bošnjaka i Hrvata. To je samo pravni sporazum koji našoj saradnji daje legalitet u okviru Dejtonskog sporazuma", naglašava Vukićević.

Na kraju drugog diplomatskog mandata u BiH, Vukićevićeva ocjena je da je saradnja BiH i Srbije u ovom trenutku dostigla najviši nivo, što se naročito odnosi na Republiku Srpsku.

"Ta saradnja je svestrana, veoma sadržajna, sa puno zajedničkih projekata, obeležavanja značajnih istorijskih događaja koji čvrsto vežu Srbe i iz Republike Srpske i iz Republike Srbije", rekao je srpski ambasador.

I pomenuti sporazum, ističe on, samo je potvrda jasno i pravno izražene volje da Srbija i Srpska sarađuju na svim nivoima, i to je nešto što ima životvoran karakter, nešto što će svaki čovjek i u Srbiji i Republici Srpskoj osjetiti.

On je podsjetio da je Srbija u prošloj godini izdvojila pet miliona evra pomoći Srbima u BiH.

"Od tih para građene su škole, obdaništa, data je pomoć bolnicama, uloženo je u infrastrukturne objekte, te pare su date za podizanje životnog standarda građana i stvaranje uslova za bolji život u celoj BiH, jer je milion evra dat i opštinama u Federaciji BiH, i to Drvaru, Grahovu i Glamoču. Srbija sve to radi jer želi da pomogne Srbima da ostanu i opstanu na ovim prostorima", kategoričan je Vukićević.

On je poručio građanima BiH da moraju da shvate da žive u vremenu koje traži mnogo odricanja, promjena, uvažavanja evropskih demokratskih standarda, vremenu koje traži od svakog pojedinca da razmišlja šta će biti sutra.

"Evropa želi BiH koja je veoma lijepa, koja ima mnogo potencijala, koja je prosperitetna i koja bi trebalo da se još bolje organizuje kako bi uhvatila voz za EU. Cilj Evrope nije nestabilna, nego prosperitetna BiH", istakao je Vukićević u razgovoru za Srnu.