X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/02/2018 |  12:33 | Izvor: RTRS

Naučnici upozoravaju: Poruke vanzemaljaca ne otvarati, već brisati

Kada ljudi jednom napokon dobiju poruku vanzemaljaca najbolje će biti da je uopšte ne dešifruju i ne čitaju, već da je izbrišu, jer bi mogla biti opasna, tvrde naučnici iz njemačke opservatorije Zoneberg.
Vanzemaljci šalju poruke     (foto:.bp.blogspot.com) -
Vanzemaljci šalju poruke (foto:.bp.blogspot.com)

Oni su, u saradnji sa kolegama sa Havaja, napravili studiju i zaključili da bi vanzemaljci mogli da izazovu Apokalipsu na Zemlji, a da je uopšte i ne posjete.

Za uništenje naše planete bila bi im dovoljna poruka koja sadrži malicioznu vještačku inteligenciju, zbog čega, tvrde stručnjaci, potencijalne poruke ne bi trebalo otvarati.

U nedavno objavljenoj studiji naučnici su iskazali zabrinutost zbog moguće neopreznosti, objasnivši da je nemoguće otkriti da li je poruka opasna prije nego što bude otvorena.

Takođe, moguće je da će poruka vanzemaljaca biti kontaminirana ili u obliku nekog kompjuterskog virusa koji može da razori vitalne sisteme na Zemlji.

Potencijalna opasnost je tolika da je najbolje takve poruke odbaciti bez čitanja, saglasni su autori studije.

"Virus" sakriven u poruci mogao bi proizvesti haos u tehnologiji i izazvati paniku.

Postoji i opasnost od virusa koji bi mogao da uništi sve mreže na Zemlji ili čak preuzeti informacione sisteme.

Kada je riječ o slanju poruka sa Zemlje u svemir, naučnici smatraju da ne bi trebalo slati nikakav kod, već poruke treba da budu ograničene na tekst, sliku, muziku ili enciklopedijske podatke, te da za šifrovanje naših poruka ne bi trebalo da bude neophodno korištenje kompjutera.

Međutim, bivša direktorka Seti instituta Džil Tarner tvrdi da bi vanzemaljci koji doputuju sa drugog kraja svemira bili prijateljski raspoloženi.

Izvor: Srna