latinica  ћирилица
16/02/2018 |  13:50 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Beograd za trajno rješenje odnosa sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Sofiji da će zvanični Beograd nastaviti da se zalaže za trajno rješenje pitanja odnosa sa privremenim institucijama vlasti u Prištini, sa ciljem postizanja mira i stabilnosti u regionu.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

On je, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova članica EU i zemalja kandidata, istakao da su za Srbiju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i situacija u toj pokrajini najveći bezbjednosni izazov.

Dačić je naglasio i da je zvanični Beograd, dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom pristupio sa uvjerenjem da je ta normalizacija najpotrebnija građanima Kosova i Metohije, ali i svim Albancima i Srbima.

"Nažalost, najveći dio sporazuma koji sam kao predsjednik Vlade Srbije, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton, parafirao nije primijenjen, i to ne krivicom Beograda", rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti i da će zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji biti osnovana.

"Nastavićemo dijalog u dobroj vjeri jer smatramo da je on neophodan preduslov za stabilnost i bezbjednost našeg regiona", naveo je Dačić.

On je ukazao i da je "apsolutno kontraproduktivno" da neki ministri spoljnih poslova šalju Beogradu arogantne poruke da mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Želio bih da podsjetim na to da je to jednostrani čin i da je Srbija spremna da vodi dijalog da bi se pronašlo trajno rješenje, ali, to je ono što vi u EU ne želite da čujete, imajući u vidu značaj Kosova za Srbiju", naglasio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije podsjetio je i da je zvanični Beograd za postizanje dogovora o pitanju Kosova i Metohije.

"Nemojte da nas vrijeđate ili ponižavate. Mi smo za dogovor, ali dogovor znači poštovanje interesa obje strane. Mi ćemo, kao i do sada, nastaviti da se zalažemo za trajno rješenje sa ciljem postizanja mira i stabilnosti u regionu", poručio je Dačić.

Govoreći o Strategiji proširenja EU na zapadni Balkan, Dačić je napomenuo da je za Srbiju ovaj dokument višestruko značajan.

"Ta strategija potvrđuje da EU prepoznaje proširenje na zapadni Balkan kao cilj dostižan u bliskoj budućnosti, prepoznaje Srbiju i Crnu Goru kao zemlje koje su najviše odmakle u ovom procesu", naveo je Dačić.

On je ukazao i na značaj održavanja predstojećeg Samita EU - zapadni Balkan u Sofiji. "Voljeli bismo da takvih skupova u budućnosti bude i više i da njihovi rezultati budu ohrabrujući za Srbiju i region u cjelini", kaže Dačić.

Izvor: Srna