latinica  ћирилица
16/02/2018 |  14:40 | Autor: RTRS

Poreska uprava Srpske: Rekordna naplata poreza

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini ostvarila je rekordnu naplatu poreza od kada postoji. Naplaćeno je 2 milijarde 352 miliona maraka, što je povećanje za 8 odsto u odnosu na 2016. godinu ili 176,5 miliona maraka, izjavila je gostujući u programu Radija Republike Srpske direktorica Poreske uprave Zora Vidović. Kaže da takvu situaciju očekuje i tokom ove godine.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Ova godina dobro je počela - samo u januaru naplaćeno je 40 miliona više nego prethodne godine, kaže Vidovićeva, ali i dodaje da veliki problem i dalje predstavljaju zdravstvene ustanove koje duguju 300 miliona maraka. Najveći dužnici u zdravstvu su Univerzitetsko Klinički centar Srpske sa 50 miliona maraka, zatim Klinički centar Istočno Sarajevo, bolnica u Doboju, Birač iz Zvornika, dok od fudbalskog kluba Borac, Poreska uprava potražuje 12 miliona maraka. Dug Poreskoj upravi na kraju 2017. godine bio je milijardu 156 miliona.

"Mi nemamo ni jednog aktivnog poreskog obveznika, izuzev zdravstva, koji ima nekakav ogroman dug. Ti koji imaju dugove, izuzev zdravstva, u realnom sektoru i u svim drugim javnim preduzećima, oni su prestali sa radom i to nama pravi problem i mi smo uvijek u kontaktu sa ministarstvom industrije i ministarstvom finansija da se dogovaramo na koji način da radimo sa tim poreskim obveznicima koji su prestali sa radom. Nadamo se i očekujemo da će ministarstvo industrije, čiji je to resor, naći potencijalnog kupca ili investitora, da bi pokrenuo taj kapacitet", istakla je za Radio Republike Srpske direktorica Poreske uprave Zora Vidović.

Vidovićeva kaže da je veliki broj i poreskih obveznika koji na osnovu reprograma izmiruju svoje obaveze. Navodi rafinerije u Brodu i Modriči. Vidovićeva najavljuje i objavljivanje liste urednih platiša, kao što su Elektroprivreda RS, Telekom, bankarski sektor, ali i veliki broj privatnih firmi.

"Na primjer, Alumina koja je bila u teškom stanju, njihov prihod vrtoglavo raste, isplaćuju uredno sve svoje obaveze, čak isplaćuju obaveze i tih drugih zavisnih preduzeća koje su Litvanci napravili. Ima određen broj preduzeća koja se revitalizuju i plaćaju svoje obaveze. "Kosmos" prvi put plaća svoje tekuće obaveze redovno, on je ušao u reprogram", istakla je Vidovićeva.

Direktorica Poreske uprave najavila da će i u narednom periodu biti pojačane kontrole izdavanja fiskalnih računa. Prošle godine privremeno su zbog neizdavanja računa, bila zatvorena 584 objekta, dok je izdato 1600 prekršajnih naloga.