latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:39 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Zašto se stalo sa najavljenim formiranjem Policijske stanice u Istočnoj Ilidži? (VIDEO)

Zašto se stalo sa najavljenim formiranjem Policijske stanice u Istočnoj Ilidži?
Policijska stanica Ilidža - Foto: RTRS
Policijska stanica IlidžaFoto: RTRS

Iz MUP-a Srpske odgovaraju da je opština Istočna Ilidža dužna da obezbijedi adekvatan prostor, dok iz Opštine poručuju da su odustali od kupovine prostora, jer zahtjev za 400 kvadrata ne odgovara potrebama Policijske stanice.

Istočna Ilidža znatnim dijelom graniči sa Kantonom Sarajevo, kroz opštinu prolazi magistralni put ka Foči, što su razlozi za pojačano prisustvo policije na tom prostoru.

Početkom prošle godine sve je upućivalo na to da će Istočna Ilidža ponovo dobiti stanicu policije. Načelnik Marinko Božović najavljivao je tender za kupovinu prostora i uvjeravao da je Opština spremna da ga plati.

"Nema nijednog razloga da u prvoj polovini 2017. godine ne bude i smještena na Istočnoj Ilidži", navodi Božović.

Samo dva mjeseca kasnije nakon načelnikove izjave, SO Istočna Ilidža usvaja zaključak da se Odluka o kupovinu prostora za smještaj Policijske stanice Istočna Ilidža stavi van snage do reorganizacije MUP Srpske.

U pisanom odgovoru Marinko Božović odustajanje obrazlaže neracionalnim zahtjevom MUP Srpske da se za smještaj Policijske stanice kupi prostor od 400 kvadrata.

"Potrebe koje su tada iskazane u smislu veličine prostora od 400 kvadrata nisu usaglašene sa aktuelnom
sistematizacijom, koja podrazumijeva stanicu treće kategorije od nekih 20 policijskih službenika, te se pojavilo pitanje svrsishodnosti nabavke objekta te veličine", rekao je Božović.

Iz MUP Republike Srpske odgovaraju da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđeno 39 radnih mjesta. Spremni su kažu i na manju kvadraturu prostora za Policijsku stanicu samo da se stavi u funkciju.

Za efikasno funkcionisanje Policijske stanice u Istočnoj Ilidži 400 metara kvadratnih je optimalno, ali bilo bi moguće i na 250-300 metara kvadratnih. Kada Opština, u skladu sa ranijim dogovorom, obezbijedi prostor, MUP će angažovati predviđeni broj radnika i započeti sa radom Policijske stanice Istočna Ilidža.

Iz Opštine odgovaraju da će nastaviti razgovore o nabavci prostorija. U međuvremenu, budžetom za 2018. godinu planirali su sredstva za nabavku nadzornih kamera po projektu MUP Srpske, što će, kako kažu, podići stepen bezbjednosti. Ipak, pitanje je mogu li kamere nadomjestiti Policijsku stanicu.