latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:40 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Da li je sudbina Kosova u rukama Brisela i Beograda? (VIDEO)

Kosovo sutra dočekuje desetu godišnjicu samoproglašene nezavisnosti.

Godinu otrežnjenja. Srbije, koja je shvatila da mora platiti cijene pogrešne politike prošlosti i pokrenula unutrašnji dijalog, ali i samoproglašenog Kosova, koje je shvatilo, da nema drugog puta osim dijaloga, da nezavisnost ima na papiru i da će po dogovor morati u Brisel, za sto za kojim je čeka Srbija.

Barbados je 116 zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo, i kako je napisao Hašim Tači, najbolji je rođendanski poklon. Realnost je međutim, da je projekat nezavisnosti za ovu deceniju propao, da se ne nazire kraj pregovora sa Srbijom, da se EU o njemu nije jasno odredila u strategiji, i prema Kosovu se, čak, odnosi kao prema teritoriji.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da dio Albanaca to shvata, dio ne.

"Mi trebamo da uzmemo ono što možemo, a to je podjela Kosova. To se može primijeniti i na Republiku Srpsku onda", ističe Anđelković.

Lideri samoproglašenog Kosova, a nekada i OVK, sve glasnije se žale na međunarodnu izolaciju, a oštre kritike doživjeli su od saveznika kada su pokušali da ukinu sud za OVK.

SAD im i dalje daje podršku, ali će se ove godišnice svesti na slanje vojnog orekstra. Muziku za uši dao im je šef njemačke diplomatije, Zigmar Gabrijel, poručivši Srbiji da ako hoće u Uniju, mora priznati Kosovo.

Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da ako neko misli da može doći u Beograd i to reći, onda se prevario.

Aleksandar Vulin ministar odbrane Srbije navodi da neće priznati Kosovo i Metohiju, a posebno ga neće priznati da bi bila članica Evropske unije.

Srbija ipak ne može zatvoriti poglavlje 35, bez sporazuma s Prištinom. Predsjednik Srbije pokrenuo sveopšti dijalog o mogućim prijedlozima, ali je jasno stavio do znanja da to neće biti nezavisnost Kosova kakvu Albanci žele.

"Niko neće dati prijedlog da mi gubimo sve a neko dobija sve. Svi moramo izgubiti da bi pomalo bili zadovoljni", kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odnose na Kosmetu opterećuju i istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, čiji bi rezultat lako mogao dovesti do nereda. Tači je saopštio da nema indicija o etničkom motivu i da je riječ o kriminalnim motivima te da će istina ubrzo izaći na vidjelo, iako će nekoga zaboljeti.