latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:32 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Zaštiti ozime usjeve od bolesti i štetočina (VIDEO)

Ozimi usjevi u Posavini su u dobrom stanju, iako je neuobičajeno topla zima gotovo bez snijega znatno skratila proces mirovanja biljaka.
Ozima pšenica - Foto: RTRS
Ozima pšenicaFoto: RTRS

Zbog bojazni od pojave bolesti i štetočina, ali i bujanja korova, agronomi preporučuju da se već krajem februara urade prvi tretmani prihrane i zaštite pšenice.

Mladi agronom, Nemanja Bijelić iz Donje Slatine, prati zdravstveno stanje usjeva na svojim parcelama. Pšenica zauzima 40 hektara oranica i na svim parcelama je u dobrom stanju. Topla zima je skratila proces mirovanja biljaka, ali uz dodatnu prihranu i zaštitu Bijelić očekuje dobar prinos.

Bijelić kaže da se ovakvo vrijeme neće odraziti na prinos, jer nije bilo niskih temperatura, a snježni pokrivač je zaštitio usjeve od izmrzavanja.

Pšenica je sada u fazi bokorenja, a s obzirom na relativno visoke temperature, postoji opasnost od pojave bolesti i štetočina. Stručnjaci ratarima preporučuju da se ove godine nešto ranije uradi prihrana usjeva, ali i tretman protiv korova. 

Slađana Tovirac, stručni saradnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kaže da ratari treba da prekontrolišu zasijane parcele i prikupe korovsku floru, te se konsultuju s agronomima u savjetodavnim službama i u poljoprivrednim apotekama. Upozorila je da se često herbicidni tretman radi bez stručne pomoći, a posljedica je stalna pojava korova.

Na području opštine Šamac pod ozimim žitaricama je oko pet hiljada hektara, od čega 80 odsto pod pšenicom, a na preostalim površine su zasijani ječam i tritikale.