latinica  ћирилица
18/02/2018 |  14:46 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Nigerija- Oslobođeno 475 lica, povezanih s Boko haramom

Sud u Nigeriji oslobodio je 475 lica koja su navodno povezana sa militantnom grupom "Boko haram", koja će biti upućena na rehabilitaciju, saopšteno je iz nigerijskog Ministarstva pravde.
 - Foto: RTS
Foto: RTS

U saopštenju se navodi da je prošle sedmice u okviru najveće sudske istrage o islamističkom militantnom pokretu u Nigeriji na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina osuđena prva osoba, zbog otmice učenica u gradu Čibok 2014. godine, i da je na prvobitnu kaznu okrivljenom dodato još 15 godina.

Više od 20.000 osoba je ubijeno, dok je oko dva miliona njih bilo prinuđeno da napusti domove u sjeveroistočnom dijelu Nigerije, otkako je "Boko haram" započeo pobunu 2009. godine, sa ciljem stvaranja svoje islamske države u ovom području.

Humanitarne grupe su kritikovale vlasti u Nigeriji, optužujući ih da su narušavali prava uhapšenih.

Prema saopštenju Ministarstva, neki od uhapšenih, u okviru čijih slučajeva su prošle sedmice obavljena saslušanja, od 2010. godine se bez pokrenutog sudskog procesa nalaze u zatvoru u centralnoj Nigeriji.

"Tužilaštvo ne može da ih tuži ni po kom osnovu, zbog nedostatka čvrstih dokaza protiv njih", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je u oktobru prošle godine saopštilo da je 45 osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti sa grupom "Boko haram", dok je 468 njih oslobođeno optužbi, uz 28 osumnjičenih koji čekaju na suđenje u Abudži i Mini.

Izvor: SRNA