latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:01 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Strukturalni dijalog zaboravljen

Od posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu prošlo je više od sedam mjeseci, a još nema odgovora na pitanje kada će, i da li će, biti održana naredna runda pregovora.
Strukturalni dijalog (Arhiv) - Foto: RTRS
Strukturalni dijalog (Arhiv)Foto: RTRS

Kako navodi Glas Srpske, predstavnici ministarstava pravde u BiH posljednjih mjeseci više puta su javno najavljivali skori nastavak dijaloga, međutim, na tom planu ništa nije urađeno.

Јamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, izjavila je da je na posljednjem sastanku u junu EU dala svim predstavnicima u procesu jasne smjernice o tome kako riješiti otvoreno pitanje Nacrta zakona o sudovima BiH u skladu s Sporazumom o funkcionisanju Evropske unije,kako bi se, kako je istakla, uklonio jedan od izvora neefikasnosti pravosuđa u BiH, koji se odnosi na definisanje krivične nadležnosti.

Evropska komisija, kako je rekla, stoji na raspolaganju za pregled konačnog nacrta, prije prosljeđivanja u zakonodavnu proceduru.

"Što se tiče drugih pitanja o kojima se razgovaralo u okviru strukturisanog dijaloga, posebno Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te revizije Strategije za rad na predmetima ratnih zločina BiH, Evropska komisija pažljivo prati sva dešavanja i očekuje od relevantnih vlasti da postupe u skladu s postojećim preporukama i zaključcima", navela je ona.

Јedino što se na ovom pitanju pokrenulo jeste usvajanje Akcionog plana za suzbijanje korupcije od strane Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, a na veliki pritisak predstavnika EU i SAD.

Izvor: Glas Srpske