latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:14 | Autor: RTRS

Dukić: Nastavak opstrukcije procesuiranja zločina nad Srbima

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da pravosuđe BiH nastavlja sa opstrukcijom procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima, što potvrđuje činjenica da još nije završena procedura izbora i imenovanja glavnog tužioca BiH, iako je konkurs za ovu poziciju okončan prije dva mjeseca.
Branislav Dukić - Foto: RTRS
Branislav DukićFoto: RTRS

"Imam osjećaj da se namjerno oteže sa izborom glavnog tužioca BiH jer je došao red da za ratne zločine nad Srbima budu optuženi Bošnjaci", rekao je Dukić.

On je naveo da prioritet u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima treba da imaju predmeti koji se odnose na Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu, stradanje Srba u Sarajevu, Mostaru, Mrkonjić Gradu, Sijekovcu i Brodu.

"Poseban prioritet u procesuiranju ratnih zločina treba da ima procesuiranje Atifa Dudakovića koji je počinio strašne zločine i urbicid nad Srbima u 13 zapadno-krajiških opština, iz kojih je protjerano više od 120.000 Srba", istakao je Dukić.

U BiH još nije završena procedura imenovanja i izbora glavnog tužioca BiH, iako je konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegovog zamjenika završen prije gotovo dva mjeseca.

U predmetu "Dobrovoljačka ulica" nedavno je ponovo otvorena istraga protiv nekoliko lica, među kojima su član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general takozvane Armije BiH Јovan Divjak.

Izvor: SRNA