latinica  ћирилица
19/02/2018 |  13:53 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

"Velika Albanija - Prijetnja miru na Balkanu"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su ideje albanskog premijera Edija Rame o tome da svi Albanci žive u jednoj državi i da imaju jednog predsjednika dokaz "Velike Albanije", koja je prijetnja za mir na Balkanu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Komentarišući izjavu Rame da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i jednog predsjednika, Vulin je rekao da širenje velike Albanije mora biti zaustavljeno na Kosovu i Metohiji.

"Upravo zbog toga sam predlagao i predlažem da se razgraničenje između nas i velike Albanije mora ustanoviti na Kosovu i Metohiji, gdje njeno širenje mora da bude zaustavljeno", naveo je Vulin.

On kaže da svako mora da razumije da, ukoliko Albanci govore o tome da će imati jednu spoljnu politiku ili jednog predsjednika, biti jako teško objasniti Srbima da nemaju jednog predsjednika ili jednu spoljnu politiku, budući da i oni žive u nekoliko država na prostoru Balkana.

"'Velika Albanija' mora da stane. Ona je velika prijetnja bezbjednosti i miru svih balkanskih naroda i međunarodna zajednica mora da pokaže koliko je odlučna u očuvanju mira na prostoru Balkana, a ako to nije u stanju da kaže ili to da uradi, onda ćemo mi koji živimo na Balkanu morati da kažemo da smo veoma zabrinuti i za mir i za stabilnost", naveo je Vulin.

Izvor: SRNA