latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:14 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Bogdanić u Podgorici o saradnji zdravstvenih sistema

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić predstavio je danas u Podgorici zdravstveni sistem Republike Srpske, kapacitete i planove budućeg rada.
Bogdanić u Podgorici - Foto: SRNA
Bogdanić u PodgoriciFoto: SRNA

Tokom sastanka sa ministrom zdravlja Crne Gore Kenanom Hrapovićem, Bogdanić je posebno naglasio razvijene usluge digestivne hirurgije i dijalize u bolnicama u Nevesinju i Trebinju.

Hrapović je istakao da je dosadašnja saradnja dva zdravstvena sistema bila uspješna i da pacijenti iz Crne Gore dolaze u Centar za radioterapiju u Banjaluci gdje dobijaju vrhunsku uslugu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o iskustvu Republike Srpske prilikom osnivanja Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, imajući u vidu da i vlasti Crne Gore razmišljaju o uspostavljanju ovakvog fonda. U Ministarstvu zdravlja napominju da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisane ugovore sa dvije zdravstvene ustanove u Crnoj Gori- Kliničkim centrom u Podgorici i Specijalnom bolnicom za psihičke bolesti u Kotoru, a godišnje se na liječenje uputi oko 50 pacijenata iz Republike Srpske.

Bogdanić će sutra u Podgorici učestvovati na sastanku ministara iz zemalja jugoistočne Evrope posvećenog imunizaciji. Cilj ovog sastanka je razmjena iskustava i razgovor o važnosti vakcinacije kao kritične javno-zdravstvene intervencije.

Izvor: SRNA