latinica  ћирилица
19/02/2018 |  16:02 | Autor: RTRS

Šta će se desiti sa automobilom poslatim u svemir?

Nakon lansiranja rakete Falkon najviše se govorilo o sudbini Teslinog automobila. Sam Mask je, sa jedne strane, govorio da će tesla biti u svemiru narednih milion godina, dok su drugi tvrdili da će automobil mnogo ranije uništiti čvrsti objekti i radijacija.
Teslin automobil u Svemiru (foto:SpaceX, Flickr) -
Teslin automobil u Svemiru (foto:SpaceX, Flickr)

Istraživači sa Univerziteta Kornel ističu da je vrlo moguće da će do njegovog uništenja proći nekoliko desetina miliona godina. Naučnici sa Univerziteta Toronto izveli su brojne simulacije kako bi predvidjeli sudbinu vozila.

Studija je pokazala da će do prvog bližeg kontakta sa Zemljom doći 2091. godine, a da je šansa da roudster udari u Zemlju u narednih milion godina svega šest odsto, piše Јu-Es-Ej tudej (USA Today).

"Procjenjujemo da će proći nekoliko desetina miliona godina prije nego dođe do takvog kontakta sa Zemljom", navodi se u studiji.

Ilon Mask je svoju raketu, Falkon hevi, uspješno lansirao 6. februara iz svemirske stanice Kenedi na Floridi. Sa raketom je u svemir poslat i Maskov stari tesla roudster automobil sa robotom-lutkom.

Izvor: B92