latinica  ћирилица
19/02/2018 |  16:18 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Stanari: Povučen pravilnik za dodjelu jednokratne pomoći socijalno ugroženim (VIDEO)

Pravilnik za dodjelu jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženom stanovništvu iz budžeta opštine Stanari povučen je s dnevnog reda Skupštine opštine radi dorade i veće transparentnosti.
SO Stanari - Foto: RTRS
SO StanariFoto: RTRS

Povlačenje s dnevnog reda inicirao je SNSD, a opozicione stranke smatraju da bi što prije trebalo formirati Centar za socijalni rad koji bi se bavio tim pitanjima.

Korisnika socijalne zaštite sve je više, a opština Stanari pokušava da dodatnim pravima i dodjelom jednokratne novčane pomoći pomogne toj kategoriji stanovništva. Međutim, opozicija ima svoje sumnje i smatra da bi taj posao trebalo da obavlja ustanova, a ne komisija ili pojedinci.

- Tu po meni neka sumnja vjerovatno postoji u neke podjele novčanih sredstava, nećemo da ulazimo u to, za nas iz Kluba SDS-a je relevantno da se formira Centar za socijalni rad - kaže Željko Bajić, odbornik SDS-a.

- Smatram kao odbornik, da mi moramo u svojoj opštini imati socijalnu kartu a da bi je imali moramo imati bolji uvid u status naših građana, samim tim nama je potrebno osnivanje Centra za socijalni rad - napominje Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

 

Odluka o osnivanju Centra za socijalni rad donesena je prije godinu dana, a te poslove trenutno obavlja odjeljenje za opštu upravu. Osnivanje centra, kažu nadležni, svakako je potrebno, ali zahtijeva dodatna finansijska sredstva.

- Ako bi mi sada formirali Centar za socijalni rad treba nama tri dodatna radnika, ne možemo formirati Centar za socijalni rad, zakon je jasan od prostora, kadrova koji treba da rade sa direktorom a kao što znate to ide na trezor - poručio je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Јednokratnu novčanu pomoć u prošloj godini ostvarilo je više od 300 lica za šta je budžetom Stanara izdvojeno oko 60.000 maraka. Oko 340.000 maraka pripalo je socijalnim kategorijama po osnovu sistemskih prava. U ovoj godini za te namjene predviđeno je oko 390.000 KM.