latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:11 ⇒ 20/02/2018 | 07:45 | Autor: RTRS

Istražna komisija Doma naroda o radu MIP-a; Ima li nepotizma? (VIDEO)

Privremena, istražna komisija Doma naroda PS BiH sutra bi trebala da izrekne konačan sud o spoljno-političkom statusu BiH.
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba) -
Ministarstvo inostranih poslova BiH (Foto: mvp.gov.ba)

Inicijator formiranja Komisije, hrvatski delegat Mario Karamatić kaže da neće podržati pozitivne zaključke Komisije jer brojne afere prate rad MIP i ministra Igora Crnatka. Zvaničnici Srpske poručuju da je u bh diplomatiji visok nivo nepotizma.

Na optužbe, Igor Crnadak iz Katara odgovara kontra-optužbama za nepotizam zvaničnika Srpske.

Sjednica Istražne komisije biće burna, najavljuje Mario Karamatić. Ne očekuje pozitivne zaključke s obzirom na afere koje prate mandat šefa bh diplomatije. Navodi probleme u zapošljavanju studenata političkih nauka iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara u MIP-u BiH, ali i bezrazložna putovanja ministra Igora Crnatka.

- Kolege pokušavaju napraviti zaključke kao da je sve to u redu, divno, bajno a ono što ja znam da je BiH u vrijeme Crnatka i službenmo postala najbijednija zemlja u Evropi. Neću podržati takve zaključke pogotovo nakon posljednje afere zašpošljavanja 11 članova PDP-a u MIP-u BiH - kaže Karamatić, hrvatski delegat u Domu naroda PS BiH.

Član istražne Komisije Bariša Čolak smatra da je najveći problem što se Igor Crnadak nije pojavljivao na sjednicama Doma naroda. Ognjen Tadić iako član Komisije, poručio je da niko od srpskih predstavnika nije učestvovao u pripremi prijedloga zaključaka. Ostali delegati s nestrpljenjem očekuju raspravu o zaključcima istražne komisije.

- Nisam član istražne Komisije koja se bavila radom MIP-a BiH. Ono što ja mogu reći da mi nismo prečesto imali priliku da vidimo ministra Crnatka ni na sjednicma Doma naroda, niti određene odgovore na delegatska pitanja - napominje Dragutin Rodić, srpski delegat u Domu naroda PS BiH (DNS).

Kakvi god zaključci bili, u Srpskoj znaju da je ugled BiH na najnižim granama. Premijerka Željka Cvijanović istakla je da su MIP i DKP BiH postala utočišta za rodbinu funkcionera SzP,mjesta gdje će se skloniti prije implementacije izbornih rezultata.

- O tome da je imao ludu sreću da bude ministar, a da njegova partija nema ni jednog poslanika, dalo bi se razgovarati, ali to je tema za neku drugu priliku. Doduše, što se tiče njegovog ministrovanja, treba biti pošten i reći da on nije jedini promašaj koji se zadesio na toj poziciji, ali problem je što ovaj promašaj, koji tu funkciju obavlja zadnje tri godine i zove se Igor Crnadak, dolazi iz Republike Srpske - poručila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Na optužbe na račun Igora Crnatka odgovorila je SDS-ova Aleksandra Pandurević. Poručila je premijerki da Crnadak radi dobar posao za Srpsku.

Igor Crnadak je kao sramne, odbacio optužbe za nepotizam. Ipak, nepotvrđeno imenovanje njegovog stranačkog kolege Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji, kao rezultat dogovora Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, za SNSD je jedna u nizu potvrda stranačkog i rodbinskog zapošljavanja u DKP BiH.

- Sada imamo i tu kompletno DKP BiH koju su okupirali , gdje imamo sestre visokih funkcionera PDP-a zaposlenih u ambasadi BiH u Beogradu, imamo zaposlene brata i snahu šefa Kabineta ministra Crnatka u ambasadi u Kanadi - istakao je Radovan Kovačević, član Glavnog odbora SNSD-a.

Sjednica Privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljno- političkom statusu BiH najavljena je za sutra. Sjednici neće prisustvovati ministar Igor Crnadak koji se sa službenog puta u Kataru vraća tek u srijedu.