latinica  ћирилица
20/02/2018 |  07:32 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila prijedlog o zaduženju za Željeznice Srpske (RTRS Plus/VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjaluci po hitnom postupku prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj prema projektu restrukturisanja Željeznica Republike Srpske u iznosu 51,3 miliona evra.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Cilj projekta je unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti Željeznica Republike Srpske. Planirano je da broj zaposlenih bude smanjen za 1.000 radnika i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 do okončanja procesa restrukturisanja.

Nastavak zasjedanja donio je raspravu sličnu prošlonedjeljnoj, kada se pred poslanicima i našlo zaduženje za restrukturisanje Željeznica Srpske. I danas su se čule kritike opozicije zbog hitne procedure, koja, smatraju, nije opravdana. S obzirom na to da je gotovo polovina novca namijenjena za izmirenje obaveza radnicima i Poreskoj upravi, sumnjaju da će preostali iznos biti dovoljan za temeljno restukturisanje ove kompanije.

Vlast odgovara da je riječ o neargumentovanim kritikama opozicije, jer je, kako kažu, riječ o dobrom projektu kojim će se, kroz finansijsko, organizaciono i vlasničko restrukturisanje, postići da Željeznice budu likvidne. U SNSD-u smatraju da bi trebalo razmisliti i restukturisanju uprave.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je program restrukturisanja Željeznica aktivan proces koji mora biti okončan s ciljem stabilizacije preduzeća, jer je alternativa bio stečaj.

"Za program restrukturisanja ovog preduzeća smo se opredijelili zbog teške situacije i velikog broja zaposlenih. Ciljevi za restrukturisanje su dobro postavljeni i očekujem da postupak bude kvalitetno sproveden", rekao je Trninić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o navedenom prijedlogu odluke.

On je naglasio da su i željeznice u zemljama okruženja restrukturisane, te da je cilj Srpske da ima samoodržive Željeznice.

"Sada je 2.740 zaposlenih u Željeznicama. Broj zaposlenih je smanjen za 350 i značajno je što niko nije dobio otkaz. Putnički saobraćaj biće zadržan, ali mora biti modernizovan i konkurentan", zaključio je Trninić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković rekao je da bi odluka o iznosu garancija od 750 miliona KM koje može izdati Srpska za ovu godinu trebalo da bude usvojena jednoglasno jer će garancije biti izdavane tamo gdje su najpotrebnije.
Vuković je naglasio da će Klub poslanika SNSD-a podržati ovu odluku.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o prijedlogu ove odluke po hitnom postupku Vuković je rekao da će garancije dobiti onaj ko ispunjava potrebne uslove i za one projekte koji su opravdani i koji će dovesti do velikog investicionog zamaha i stvaranja radnih mjesta.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo smatra da bi se usvajanjem odluke o iznosu garancija od 750 miliona KM stvorila opasnost da za ovu godinu ukupna zaduženost značajno premaši milijardu KM.

On je pojasnio da bi toliki nivo zaduženost bio stvoren datim grancijama za zaduživanje po toj odluci uz još zaduživanja na osnovu trezorskih zapisa i po drugim stvorenim osnovima zaduživanja.

Rasprava je vođena i o nabavci radara i sigurnosnih kamera za kontrolu bezbjednosti saobraćaja za potrebe MUP-a Srpske po sistemu javno-privatnog partnerstva, a opozicioni poslanici navodili su da je to netransparentno, u suprotnosti sa većim brojim zakona, da je štetno po budžet Srpske i da su moguće razne malverzacije.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnio je večeras amandman na Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Srpska u ovoj godini do 750 miliona KM, kojim obavezuje Vladu Srpske da dva puta godišnje izvještava republički parlament o iznosu izdatih garancija i stanju duga po datim garancijama.
Vlada se obavezuje da informiše Narodnu skupštinu o tome kome je data garancija, na koji iznos, na koji period i pod kojim uslovima, navodi se u amandmanu SNSD-a.Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može dati Republika Srpska u ovoj godini po hitnom postupku u suprotnosti sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Srpske.

On je tokom skupštinske rasprave o ovoj temi rekao da se po hitnom postupku mogu donositi zakoni, ali ne i odluke.

Čavić je naglasio da je Prijedlogom ove odluke predviđeno, između ostalog, da se garancije izdaju i za pokriće deficita i restrukturisanje duga, čime se otvara mogućnost da "pravna lica sredstva iz kredita za koji su dobili garancije Vlade Srpske mogu koristiti kako hoće".

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da nema razloga za hitan postupak kod Prijedloga odluke o garancijama, dodajući da je razlog hitnosti taj što je ovo izborna godina.

"Garancije se, prema obrazloženju, mogu dati svakom i za sve, ali samo kako to odredi Vlada Srpske i u političkom žargonu to se zove kampanja", rekao je Glamočak.

On smatra da su jedan od parametara zbog čega se Srpska treba zadužiti neizmirene obaveze iz prethodnog perioda.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Prijedlog odluke za izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 milona KM dat s ciljem realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini. Obrazlažući ovaj prijedlog odluke na sjednici Narodne skupštine, Tegeltija je rekao da ukupna zaduženost Srpske po izdatim garancijama ne može biti veća od 10 odsto od ostvarenog bruto domaćeg proizvoda u tekućoj godini.Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena za to radi nastavka realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini, među kojima su dominantni elektroenergetski i infrastrukturni objekti.

"Iznos garancija do 750 miliona KM je okvir kojeg smo definisali, dok uslovi o davanju garancija nisu definisani sa stanovišta rokova, kamate i tome slično", rekao je Tegeltija.

On kaže da se garancije Srpske mogu izdati kreditoru ili zajmodavcu za kreditna zaduženja za garantovanje obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova kojima ona upravlja.

Tegeltija je dodao da se garancije mogu dati i za kreditna zaduženja javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi sa finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i obezbjeđivanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica smatra neprihvatljivim prijedlog odluke o zaduženju, jer smatra da bi to bilo posljedica katastrofalne poslovne politike u Željeznicama.

"Ova odluka, koja nosi ime projekat, po svaku cijenu mora biti usvojena jer smo u izbornoj godini. Premijerka Srpske Željka Cvijanović najavila je ranije da će svi direktori javnih preduzeća koja budu iskazivala gubitke biti smijenjeni, što do sada nije urađeno, a primjer jesu Željeznice", rekao je Govedarica.

Vanja Bajić (SNSD) je predložio da opozicija, koja se, kako kaže, razumije u sve, formira komisiju za restrukturisanje Željeznica.

U replici Bajiću, poslanik SDS-a Dušan Berić je rekao da opozicija prihvata prijedlog da sačini komisiju za restrukturisanje, jer nije dobar prijedlog Vlade o načinu rješavanja problema u ovom javnom preduzeću.

Želimir Nešković (SDS) kaže da se odlukom o kreditu za Željeznice plaćaju loši potezi rukovodstva preduzeća, koje je u finansijskoj dubiozi.

Bajić tvrdi da opozicija ne podržava nijedan projekat koji predloži Vlada Srpske, bez obzira koliko bio značajan.

"Opozicija ni za šta nema argumenata i riječ je o politikantstvu. Nažalost, hvale projekte u Federaciji BiH, a ne one koje realizujemo u Srpskoj, među kojima je i restrukturisanje Željeznica", rekao je Bajić.

Na dnevnom redu 23. redovne sjednice Narodne skupštine su Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Prijedlog zakona o gasu, Prijedlog zakona o stranim ulaganjima i Prijedlog zakona o banjama.

NSRS će razmatrati i Nacrt zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, te Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Prenos skupštinskog zasjedanja možete gledati na RTRS plus ili na linku.