latinica  ћирилица
20/02/2018 |  09:00 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Siriji prijeti opšti sukob- Na terenu svi protiv svih

U Siriji je došlo donovog pregrupisavanja snaga. U "igru" su se ubacili sirijski Kurdi koji su sklopili savez za Asadom da se bore protiv Turske.
Sirijska vojska (foto: © Sputnik/ Valery Melnikov) -
Sirijska vojska (foto: © Sputnik/ Valery Melnikov)

Turska, podsjetimo, trenutno u sirijskom regionu oko Afrina izvodi akciju "Maslinova grančica" uperenu upravo protiv sirijskih Kurda. Damask nije službeno potvrdio postizanje dogovora, ali predstavnici sirijskih Kurda jesu, uz ogradu da postoji "protivljenje dogovoru" i da bi on "mogao propasti".

O novom "savezu" pišu i sve svjetske agencije ali i sirijski i turski mediji, prenio je Јutarnji list.

Prema nekim informacijama, sirijske provladine snage trebalo je da počnu invaziju na Afrin u ponedjeljak, "u roku od nekoliko sati", kako je rečeno. Vijest o savezu kurdske Јedinice narodne zaštite i sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada dodatno je zakomplikovao situaciju u Siriji pa sada ispada da će se na terenu SAD- koje podržavaju Kurde, i Asad. na čijoj strani su Rusija i Iran, boriti na istoj strani, i to protiv Turske, američkog NATO saveznika.

Јutarnji podsjeća da je Ankara ofanzivu protiv YPG-a pokrenula 20. januara jer smatra da sirijski Kurdi direktno podržavaju Kurdistansku radničku partiju čija borba za autoniomiju Kurda u Turskoj je već decenijama trn u oku Ankare.

"Maslinova grančica" bila je najavljena kao kratka akacija, ali se odužila na više od četiri sedmice i to se očito ne sviđa nikome pa je nastupilo vrijeme za novo preslagivanje na terenu, prenosi Јutarnji.

Iran, kojij etakođe "upao" u igru u Siriji zagovara opciju zbližavanja sirijskog režima i Kurda, kao dvije strane koje drže najveće komade teritorija u Siriji. Iran je za sada na poziciji koja "im ne zadaje glavobolje" jer se sa Asadom sukobljava samo sporadično. S druge strane, novonastala situacija zadaje glavobolje svima ostalima- i Turskoj i Rusiji i SAD-u.

Rusija se povukla iz Afrina uoči turske ofanzive, očito ne želeći da ugrozi diplomatske odnose s Ankarom, ali je to učinila na uštrb njoj prijateljskih Kurda, koji su Moslkvu optužili za izdaju. SAD takođe gubi. Budući da pomaže YPG-u, u direktnom je sukobu sa svojom NATO saveznicom.

Kurdsi pak tvrde "da mogu da sarađuju s bilo kojom stranom koja im pruži ruku pomoći u jeku varbvrskih zločina i međunarodnog ćutanja". Turske vlasti s druge strane prijete da su spremne da se bori sa sirijskim snagama ako ove uđu u Afrin i da ih, ako ulaze da bi zaštitile YPG, nitko neće moći zaustaviti.

Sad ostaje pitanje da li će doći do masovnog sukoba?

Izvor: B92