X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/02/2018 |  09:12 | Izvor: RTRS

Šta se dešava s tijelom kada mu fale ugljeni hidrati?

"Ako ne jedete piletinu i šnicle svakog dana, skoro je nemoguće preći na ishranu bez ugljenih hidrata", kaže nutricionistkinja Karen Ansel.
Pratite šta jedete (foto:Ilustracija) -
Pratite šta jedete (foto:Ilustracija)

Ona objašnjava da se ugljeni hidrati nalaze ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće, nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokoliju.

- Voće i povrće su najbolji izvor ugljenih hidrata za vas zato što sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kad pričamo o prelasku na ishranu sa malo ugljenih hidrata, govorimo o smanjenju unosa rafinisanih šećera, rafinisanih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica sa cijelim zrnom i skrobom kao što su smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i insulin u krvi do zdravog nivoa (ali ne i preko toga) i regulišu mikrobiom - pojašnjava Ansel.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobijate manje probiotika i ukupnih vlakana, kaže dijetetičarka Džeki Njudžent i dodaje da je većini ljudi potrebno više, a ne manje probiotika, koji su gorivo za korisne probiotike u crijevima.

- Ako želite odmah da pređete na ishranu sa malo ugljenih hidrata, morate znati da će vam oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje da ih obezbijedite iz izvora sa malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke - kaže Ansel.

Vodite računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba da bude manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu od koje možete da osjetite mučninu, slabost i opštu neprijatnost.

Želite da znate koliko neprijatno to može da bude? Evo nekih mogućih negativnih propratnih efekata smanjenja unosa ugljenih hidrata:

Zamor

Osim što vašim mišićima daju energiju potrebnu da izdrže fizičku aktivnost, ugljeni hidrati su neophodni i za rad mozga. Preciznije rečeno, on koristi blizu 500 kalorija iz ugljenih hidrata dnevno, tako da ako naglo smanjite ugljene hidrate, svakako ćete osjetiti neprijatne posljedice.

Vaš mozak se oslanja na ugljene hidrate kao izvor energije. Bez njih bi funkcija mozga oslabila i može doći do poteškoća sa koncentracijom u toku dana.

Važnost unosa ugljenih hidrata tokom aktivnih dijelova dana je velika da biste obezbijedili energiju za rad mišića, na primjer prije i poslije fizičke aktivnosti. Što duže vježbate, to vam je potrebno više ugljenih hidrata, zato što se povišen glikogen u mišićima povezuje sa boljim učinkom kod vježbi snage i izdržljivosti.

Promjene raspoloženja i nervoza

Bez dovoljno ugljenih hidrata, nivo šećera opada i dovodi do ložeg raspoloženja.

S obzirom na to da su ugljeni hidrati ključni za proizvodnju serotonina, hormona u mozgu koji reguliše raspoloženje, vjerovatno ćete biti i nervozni.

Zatvor

- Ugljeni hidrati su jedini izvor hrane koji sadrži vlakna - kaže nutricionistkinja Keri Gens.

Vlakna pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi, mogu da pomognu u snižavanju holesterola i podstiču pravilan rad crijeva.

Preskakanjem voća, povrća i žitarica sa cijelim zrnom najčešće dovodi do problema sa zatvorom. Da biste to izbjegli, vodite računa da jedete voće bogato vlaknima kao što su maline, kupine i borovnice, jabuke i kruške. Mahunarke kao što su pasulj, grašak i sočivo, žitarice sa cijelim zrnom i zimske tikve su takođe dobra opcija.

Neprijatan zadah

Kada u vašoj ishrani nema dovoljno ugljenih hidrata, vaš organizam počinje da sagorijeva mast kao gorivo i tako nastaju ketoni. Aceton, jedan od ketona, dovodi do toga da vaš dah bude voćkast (i kiseo).

Јedna studija je ustanovila da je aceton u dahu dobar pokazatelj da li unosite premalo ugljenih hidrata.

Koji je onda pravi način za smanjenje unosa ugljenih hidrata?

- Nema pravog načina. Ugljeni hidrati su neophodni i ne treba ih eliminisati iz ishrane - kaže Gens. Ali ako želite malo uži struk, preskočite rafinisane šećere i prost skrob.

Drugim riječima, ostavite krofnu i uzmite jabuku.

Izvor: Mondo