latinica  ћирилица
20/02/2018 |  09:44 | Autor: RTRS

Kocijas uskoro donosi u Skoplje prijedlog rješenja spora

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas trebalo bi da narednih dana posjeti Skoplje i donese prijedlog rješenja spora u vezi sa nazivom Makedonije, prenose makedonski mediji.
Nikos Kocijas -
Nikos Kocijas

Grčka televizija "Alfa" javila je da Kocijas stiže u posjetu ministru spoljnih poslova Makedonije Nikoli Dimitrovu da bi dostavio nacrt sporazuma koji priprema grčka strana u kojem će se, osim budućeg naziva Makedonije, naći i promjene makedonskog Ustava koji Atina traži od Skoplja.

Atina vjeruje da će, promjenom naziva Makedonije, ali i makedonskog Ustava, konačno biti riješen spor ove dvije zemlje koji traje 25 godina.

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kocijas stići u Skoplje krajem februara ili počekom marta.

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je optimizam da će pregovori o nazivu Makedonije biti uspješno završeni do Samita NATO-a koji će biti održan u julu u Briselu.

Između Skoplja i Atine vodi se dugogodiši spor o nazivu Makedonija, jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast. Zbog neriješenog naziva, Grci su blokirali prijem Makedonije u NATO i otežavaju njenu evrointegraciju.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču suštinski je počeo pregovarački proces za rješavanje spora koji traje već četvrt vijeka. Grčka je pristala na privremeni naziv "Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija" dok ne bude riješen spor, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ova zemlja pridruži NATO-u ili EU.

Izvor: SRNA