latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:57 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Linta: Nespremnost Hrvatske da napusti ratnu politiku

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da je Hrvatska nespremna da napusti ratnu politiku iz devesetih godina, na šta ukazuje i saopštenje hrvatske Vlade u kojem odbija da institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština, dobiju status manjinskih samouprava.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta ističe da Hrvatska onemogućava da Srbi formiraju jedinstvenu krovnu organizaciju, time što ne poštuje Erdutski sporazum iz 1995. godine i Pismo namjera hrvatske Vlade iz 1997. godine.

On ukazuje da su Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština registrovani kao najobičnija udruženja građana i nemaju status javno-pravnih lica.

"Hrvatska u svoj Ustavni zakon iz 2002. godine nije uključila preporuke Venecijanske komisije da se Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština definišu kako krovne organizacije Srba u Hrvatskoj u skladu sa principima sadržanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Preporuci 1201 Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope", navodi Linta.

Vlada Hrvatske saopštila je juče da operativni programi za nacionalne manjine ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

Ovo saopštenje hrvatske Vlade bilo je odgovor na Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, koju je usvojilo Srpsko narodno vijeće na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle sedmice u Zagrebu.

U Izjavi se, između ostalog, ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, već je u nizu aspekata unazađen.

Navode se zadaci u borbi za neostvarena prava, te ističe da institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština moraju dobiti status manjinskih samouprava.

Izvor: SRNA