latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:33 | Autor: RTRS

Holidej: Predsjedništvo BiH da donese konačnu odluku o ICPM

Šef Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za traženje nestalih lica /ICMP/, Metju Holidej, smatra da Predsjedništvo BiH treba da donese konačnu odluku o početku pregovora o izmjeni Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH.
Institut za nestale osobe - Foto: RTRS
Institut za nestale osobeFoto: RTRS

Obraćajući se na okruglom stolu u Banjaluci o temi "Traženje nestalih", Holidej je rekao da mu nije jasno zašto Predsjedništvo BiH odlaže donošenje ove odluke, s obzirom na to da je ovakvu pregovaračku poziciju ranije usvojio Savjet ministara, a na znanje su je primila oba doma parlamenta BiH.

On je rekao da je ICMP saglasan sa pregovaračkom pozicijom koju je usvojio Savjet ministara, a koja predviđa da svih šest članova Upravnog odbora Instituta treba da imenuje Savjet ministar i da treba da bude ukinuto prisustvo generalnog direktora ICMP-a po službenoj dužnosti u Kolegijumu direktora Instituta.

Napomenuo je da ICMP ne odlazi iz BiH, ističući da će identifikacije biti nastavljene putem DNK analize u laboratoriji Komisije u Hagu, te da će ICMP i dalje pružati pomoć Institutu u ekshumacijama i prikupljanju krvnih uzoraka.

Izvor: SRNA