latinica  ћирилица
20/02/2018 |  15:47 | Autor: RTRS

Tegeltija: Restrukturisanje "Željeznica" biće uspješno

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da će restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" biti uspješno i da će "Željeznice" moći uspješno da posluju u nekom narednom vremenu.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da je proces restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" vrlo kompleksan i da, osim finansijskog restrukturisanja s ciljem oslobađanja od dugova koji opterećuju poslovanje, podrazumijeva i organizaciono restrukturisanje.

"Lično mislim da će to biti uspješan proces i dovesti do situacije da `Željeznice Republike Srpske` mogu uspješno poslovati u nekom narednom vremenu ne praveći gubitke", rekao je Tegeltija novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim rječima, ti procesi izazivaju i znatne troškove.

"Na neki način olakšavajuća okolnost je to što će se najveći dio tih sredstava vratiti zaposlenim radnicima i u fondove socijalne sigurnosti. Loši dio priče je što će to morati da se servisira u dužem periodu", dodao je Tegeltija.

On je za projekat javno-privatnog partnerstva u vezi sa nabavkom elektronske opreme sa ciljem kontrole bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj rekao da je to veoma transparentan proces.

"U studiji koju je pripremila jedna nezavisna kuća, a koja nije bliska Vladi Srpske, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, definisano je i preporučeno da se proces nabavke vrši putem javno-privatnog partnerstva", istakao je Tegeltija.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas po hitnom postupku prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj prema projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" u iznosu 51,3 miliona evra.

Izvor: Srna