latinica  ћирилица
20/02/2018 |  16:21 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Sirijska vojska ušla u Afrin, grad pod opsadom turske vojske

Oružane snage sirijske Vlade ušle su u Afrin, koji je pod opsadom turske vojske, izjavio je predstavnik kurdske Narodne zaštitne jedinice /IPG/ Brusk Haseke.

On je za "Sputnjik" potvrdio da je sirijska vojska ušla u područje Afrina na sjeveru zemlje, kako bi pomogla IPG da odbrani grad od napada turske vojske i "Slobodne sirijske vojske".

"Da, tačno je. Vladine snage su došle da pomognu ljudima u Afrinu. Ne možemo reći koliko vojnika je ušlo u grad. To je vojna informacija", rekao je Haseke.

Sirijska državna televizija je objavila snimke konvoja, koji ulazi u Afrin, a za koji se smatra da je konvoj sirijske vojske.

Јedan viši kurdski zvaničnik je juče izjavio da su se kurdske snage u Siriji dogovorile sa vlastima u Damasku o raspoređivanju vojske duž pograničnog područja u oblasti Afrina, a sirijski mediji su nešto kasnije objavili da će sirijska vojska ući u Afrin u narednih nekoliko časova.

Međutim, informaciju o ulasku vojske u Afrin negirao je nešto kasnije Brusk Haseke, koji je izjavio da su u pitanju lažne informacije.

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag je upozorio da bi ulazak sirijskih oružanih snaga u Afrin doveo do katastrofe i da bi to bilo "zeleno svjetlo" za podjelu države.

Sirijska vojska još uvijek nije potvrdila informaciju o ulasku snaga u Afrin.

Izvor: Srna