latinica  ћирилица
20/02/2018 |  16:51 | Autor: RTRS

Vrankić: Odgovornost nije samo na institucijama

Generalni revizor BiH Dragan Vrankić smatra da 10 institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom, uz skretanje pažnje Kancelarije za reviziju institucija BiH, nisu same odgovorne za takvo stanje, već da je riječ o elementima sistemske prirode koje treba da rješavaju Savjet ministara i parlament BiH.
Dragan Vrankić (foto: CIN) -
Dragan Vrankić (foto: CIN)

"Danas je na dnevnom redu Predstavničkog doma /Parlamentarne skupštine BiH/izvještaj za 10 institucija, a na prethodnoj sjednici smo imali za sve ostale institucije. Moram reći da je Revizija napravila svoj dio posla za 2016. godinu i, upoređujući sa ostalim nivoima vlasti, moram reći da sam izuzetno zadovoljan", rekao je Vrankić novinarima.

On je ukazao da je velika razlika u odnosu na entitete jer Kancelarija za reviziju institucija BiH svake godine revidira svih 74 institucije, dok na nivou Federacije BiH ima oko 2.000 korisnika koji se moraju revidirati.

"I oni revidiraju samo 70 do 80 institucija godišnje. To znači da neke institucije FBiH još nisu došle na red za reviziju, a neke možda neće ni za 10 godina doći na red za reviziju", napomenuo je Vrankić.

Generalni revizor smatra da su stalno prisustvo Kancelarije za reviziju institucija BiH, kao i njene preporuke, doveli do toga da situacija u institucijama BiH nije tako alarmantna ni loša kao što se želi prikazati ili često pokušava koristiti u političke svrhe.

Vrankić je napomenuo da su institucije koje su dobile mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje takvo mišljenje dobile uglavnom za pitanja koja se odnose na Zakon o javnim nabavkama, odnosno, sistemskom rješavanje Zakona o policijskom dodataku, kapitalnim ulaganjima.

"To je nešto što traje godinama i na šta smo ukazivali. U 2015. godini smo imali 521, a u 2016. godini 544 preporuke. Nivo realizovanih preporuka je oko 60 odsto. To je nešto što često dovodi u zabludu jer dok god postoji revizija biće i preporuka", rekao je Vrankić.

On je dodao da će Kancelarija za reviziju institucija BiH uvijek davati preoporuke i podizati ljestvicu.

"Uvijek može bolje i transparentnije i kad se realizuju postojeće preporuke. Skrenuo bih pažnju da smo ove godine dobili i novi standard kad je riječ o usklađenosti sa zakonima, što je i rezultiralo tim da imamo ova mišljenja s rezervom", dodao je Vrankić.

Prema njegovim riječima, podizanjem standarda na viši nivo povećava se i broj preporuka, što istovremeno ne znači da je sistem loš i da agencije rade loše.

Vrankić je ukazao da je velika razlika između neusklađenosti sa zakonom i krivičnog djela ilustrujući to primjerom raspisanog tendera na koji se prijave samo dva kandidata.

"Ako je Agencija odabrala jednog ponuđača koji je jeftiniji, to ne znači da je to krivično djelo. Oni su kupili robu od najjeftinijeg, ali kad mi dođemo u kontrolu utvrdimo da nisu bila tri ponuđača i prekršen je zakon", dodao je Vrankić.

Generalni revizor BiH je napomenuo da je Zakon o javnim nabavkama zaslužuje temeljno revidiranje jer je dobrim dijelom razlog za veliki broj problema kada je riječ o javnim nabavkama.

"Taj zakon zaslužuje analizu, izmjenu i dopunu, te prilagođavanje životnim potrebama institucijama BiH. Kad je riječ o javnim nabavkama uglavnom su problemi u vezi sa konkuretnosti, fer pristupom, transparentnosti, uređivanjem određenih pogodnosti unutar tenedera", dodao je Vrankić.

Predstavnički dom Parlamentane skupštine BiH danas raspravlja o revizorskim izvještajima za 10 institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom, uz skretanje pažnje.

Izvor: Srna