latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:18 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Novi projekti zapošljavanja u Srebrenici (VIDEO)

Novi projekti zapošljavanja u Srebrenici. Načelnik opštine Mladen Grujičić potpisao je sa austrijskim investitorima ugovor o izgradnji "srebreničke mljekare“. Budući pogon zaposliće oko 25 radnika.
Srebrenica - ugovor o mljekari - Foto: RTRS
Srebrenica - ugovor o mljekariFoto: RTRS

Provjeren kvalitet, obezbijeđen plasman - tako načelnik opisuje ovaj projekat nakon boravka u Beču. Vrijednost je 2,6 miliona evra, a dio sredstava uložiće lokalna zajednica.

"To je i razlog zašto su se oni odlučili doći ovdje", rekao je Grujičić.

Ideja je da se broj gazdinstava u Srednjem Podrinju udvostruči. Paša Mujić jedan od farmera iz Srebrenice, kaže da se od mljekarstva na selu može lijepo živjeti.

Ko hoće da radi imaće priliku da uvećava svoju proizvodnju - poručuje prvi čovjek opštine. Nova mljekara će, dodaje, razviti kooperantsku mrežu.

"Ovdje će se u Srebrenici proizvoditi, jogurti, voćni jogurti, kafa, kapućino... sirevi od kozijeg mlijeka", naveo je Grujičić.

"Oko 600.000 litara mlijeka se godišnje proizvede u Srebrenici. Ima 28 gazdinstava, dvije mljekare otkupljuju trenutno, a mi smo dali 11.000 maraka podsticaja", istakao je načelnik za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Austrijanci su treći investitori u 2018. godini koji ulažu u Srebrenici.  Prošle sedmice je sa kompanijom Ekonomik iz Beograda potpisan ugovor na osnovu kojeg će 1. marta biti otvorena fabrika za proizvodnju građevinskih kontejnera u Srebrenici i koja će zapošljavati oko 25 radnika.