latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:29 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

"Spoljnopolitički status BiH decenijama ima negativnu konotaciju" (VIDEO)

Privremena istražna komisija Doma naroda PS BiH okončala je rad zaključkom da spoljno politički status BiH decenijama ima negativnu konotaciju. Šefa bh diplomatije Igora Crnatka pozivaju da prisustvuje sjednicama Doma ,te da u roku od 90 dana izvijesti Dom naroda o izradi nove Strategije spoljnih poslova i prijedloga Zakona o spoljnim poslovima BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Deset mjeseci istrage stalo je na jedan list, a zaključci usvojeni za 15 minuta. U zaključcima ni traga od oštrih zamjerki zbog kojih je i formirana istražna komisija, samo blage kritike da bi šef šef bh diplomatije mogao češće da prisustvuje sjednicama Doma naroda.

Bilo je tu problema u smislu neprisustvovanja sjednicama", izjavio je predsjedavajući Parlamentarne istražne komisije Bariša Čolak.

Najglasniji kritičar Igora Crnatka i inicijator formiranja istražne komisije Mario Karamtić podržao je zaključke u kojima nema ni riječi o svrsishodnosti službenih putovanja šefa bh diplomatije. Ipak, predlaže radikalnu mjeru kako bi Crnadak što manje putovao. 

"Neozbiljnosti u prisustvu je možda dovela dovdje. Apelujem da se u cilju efikasnijeg rada ministra, da mu se oduzme pasoš da ne može ići iz zemlje", istakao je član Privremene istražne komisije Mario Karamatić. 

Spoljno politički ugled BiH decenijama je loš, zaključili su istražioci, parlamentarci ali nisu precizirali ko je kriv zbog toga. Drugim zaključkom obavezali su ministra spoljnih poslova da ubrza izradu Strategije i Zakona o spoljnim spolovima, čime su mu po sopstvenom priznanju dali krila 

"Mi smo kroz usvajanje drugog zaključka dali podršku ministru i MIP da ovo završi", istakao je član Privremene istražne komisije Ognjen Tadić.

Zaključci istražne komisije naći se na dnevnom redu sljedećče sjednice Doma naroda, a očekuje se da će o njima sutra detaljnije govoriti i sam ministar Igior Crnadak po povratku iz Katara.