latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:29 ⇒ 21/02/2018 | 07:36 | Autor: RTRS

NSRS: Raspravljano o garancijama za kreditna zaduženja - godišnji limit 750 miliona KM (VIDEO)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, po hitnom postupku, raspravljano je o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje Republika Srpska može izdati u 2018. godini.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Riječ je o 750 miliona maraka, kojim će Srpska biti garant za kreditna zaduženja institucija, lokalnih zajednica, javnih preduzeća u 2018. godini.

Korisnici garancija ostvariće povoljnije uslove kreditnih zaduženja za potrebe finansiranja projekata. Samim tim dobiće šansu da ostvare bolje finansijske efekte. Po odluci koja je pred poslanicima, ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama neće biti veća od 10 odsto ostvarenog BDP-a u tekućoj godini, a zakon kaže da je gornja granica 15 odsto. I ovaj akt bio je na udaru opozicije – zbog hitnosti procedure, šturog obrazloženja.

Garancije Vlade u tekućoj godini, moći će da dobiju lokalne zajednice, institucije i javna preduzeća. Biće izdavane za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje postojećeg duga, finansiranje prenesenih obaveza i budžetskog deficita. Poseban tretman imaće energetski i infrastrukturni projekti.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Prijedlog odluke za izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 milona KM dat s ciljem realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini.
Obrazlažući ovaj prijedlog odluke na sjednici Narodne skupštine, Tegeltija je rekao da ukupna zaduženost Srpske po izdatim garancijama ne može biti veća od 10 odsto od ostvarenog bruto domaćeg proizvoda u tekućoj godini.

Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena za to radi nastavka realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini, među kojima su dominantni elektroenergetski i infrastrukturni objekti.

I ovaj put opozicija je najviše zamjerki imala na to što ova Odluka ne ide po redovnoj proceduri, već se nastoji preko noći odlučiti o milionskim zaduženjima. Dešavalo se, kažu, da krediti koje uzmu pojedina preduzeća, a Vlada da garanciju, ne budu vraćani, pa sve padne na teret građana.

Na adresu Vlade već su stigla tri zahtjeva – UKC-a i opština Kostajnica i Bileća. Iako je rasprava o ovom pitanju tek započeta, Klub poslanika SNSD-a već je podnio jedan amandman.

Amandman kluba poslanika SNSD-a: Vlada Republike Srpske će dva puta godišnje informisati Narodnu skupštinu o iznosu izdatih garancija i stanju duga sa sljedećim elementima: kome je izdata garancija, na koji iznos, na koji period i pod kojim uslovima.

Dug po osnovu kreditnih zaduženja za koje je Vlada izdala garancije u protekloj godini iznosio je 313 miliona maraka ili 3,11% BDP-a, koliko iznosi i ukupna izloženost Srpske po izdatim garancijama. Zakonsko ograničenje po ovom osnovu je 15% ostvarenog BDP-a u toj godini.

- Јa vjerujem da sva naša javna preduzeća, i auto-putevi i Elektroprivreda imaju tu sposobnost da izmiruju svoje kreditne obaveze za ove garancije koje ćemo dati i ja se nadam da će poslanici imati razumjevanja i usvojiti ovu odluku - poručio je Tegeltija.

Ovoj tački dnevnog reda prethodio je nastavak prošlonedjeljne rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske, od 51,3 miliona evra, po Projektu restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, takođe, po hitnom postupku.