X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:32 ⇒ 08:40 | Izvor: RTRS

"Eliksir dugovječnosti" u dvije čaše vina?

Ispijanje dvije čaše vina ili piva tokom večeri doprineće povećanju kilaže za nekoliko kilograma. To, međutim, može da bude i vaša tajna dugovječnosti, koja će vam pomoći da doživite devetu deceniju života, zaključci su nove studije.
Vino - Foto: ilustracija
VinoFoto: ilustracija

U istraživanju u kome su analizirane navike osoba koje su živele duže od 90 godina, naučnici su utvrdili da je konzumiranje alkohola jedan od pet ključnih faktora dugovječnosti. Oni koji su pili dvije čaše vina ili piva svake večeri imali su za 18 odsto manji rizik od prerane smrti, u odnosu na one koji nisu imali tu naviku.

Profesorka sa Univerziteta Kalifornija Klaudija Kavas analizirala je navike 1.700 ljudi, koji su 2003. godine imali 90 i više godina. Ona je tokom istraživanja otkrila i da nekoliko kilograma više od idealne težine, ali svakako ne i gojaznost, takođe smanjuje rizik od prerane smrti za oko tri odsto.

Kavas navodi i da su stariji ljudi, koji su posvećivali dva sata dnevno hobiju, imali 21 odsto manji rizik od prerane smrti, kao i da su oni koji su vježbali između 15 i 45 minuta dnevno taj rizik smanjili za 11 procenata. Konzumiranje dvije šolje kafe dnevno smanjuje rizik od prerane smrti za 10 odsto, smatra ona.

Prethodne studije ukazivale su na to da blaga konzumacija alkohola smanjuje rizik od infarkta i srčanih oboljenja.

Izvor: B92