X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/02/2018 |  11:36 | Izvor: RTRS

Otkrivanje bakterija u hrani uz pomoć aplikacije (VIDEO)

Malo je metoda kojima može da se spriječi trovanje hranom, pošto testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihiju koli i salmonela, zahtijeva specijalnu opremu, nakon čega je potrebno i do dva dana da se dobiju rezultati.
hrana - Foto: Screenshot
hranaFoto: Screenshot

Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike ukoliko u hrani ima bakterija.

Uz pomoć aplikacije, rezultati o prisustvu patogenih bakterija stižu za samo nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama, koje mogu da se vežu i za najmanju prisutnu količinu bakterija.

Aplikacije podrazumijeva i upotrebu dodatka - mikroskopa, čije cijena iznosi 30 dolara.

U videu koji pokazuje demonstraciju rada aplikacije, naučnici su vodom oprali potencijalno kontaminirani proizvod i zatim stavili čip u vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo na bilo koju kameru pametnog telefona, na ekranu pokazuje ima li bakterija.

Naučnici dodaju da je ova tehnologija još uvijek u fazi razvoja, pošto nije u stanju da razlikuje štetne od dobrih bakterija. Oni nastavljaju dalji rad na svom izumu, kako bi pronašli tehniku koja če moći da otkrije specifične vrste bakterija.

I pored toga što je njihov uređaj nekoliko godina daleko od izlaska na tržište, na Univerzitetu ističu da nekoliko kompanija, koje se bave proizvodnjim hrane, pokazalo veliko interesovanje za njihov pronalazak.

Naučnici se nadaju da će njihov uređaj naći primjenu u brojnim domaćinstvima, kao prevencija konzumiranja kontaminirane hrane. Aplikacija će potencijalno naći veliku primjenu i u slučajevima prirodnih katastrofa, gdje će moći da se koristi za provjeru kvaliteta vode za piće.

Izvor: Agencije