latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:19 ⇒ 10:20 | Autor: RTRS

Snijeg dobrodošao ozimim usjevima

Snijeg je dobrodošao strnim usjevima jer će omogućiti akumulaciju vlage u zemljištu i zaštiti ih od niske temperature, a odmah nakon njegovog topljenja, neophodno je žita prihraniti i zaštititi, rečeno je Srni u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Usjevi pod snijegom - Foto: ilustracija
Usjevi pod snijegomFoto: ilustracija

Rukovodilac ove kancelarije Danijel Egić kaže da će snijeg omogućiti akumulaciju vlage u zemljištu a ujedno će zaštiti usjeve od uticaja niske temperature.

"Neposredno prije nego što je pao snijeg, na terenu smo primijetili pojavu bolesti na usjevima pšenice i ječma. Čim okopni snijeg, treba uraditi zaštitu. Kod ječma je riječ o zaštiti lista i stabljike, a kod pšenice lista, stabljike i klasa", precizirao je Egić.

On kaže da, nakon topljenja snijega, proizvođači treba da obave i jednu od najznačajnih agrotehničkih mjera - prvu prihranu. "Po izlasku iz zime treba dodati đubriva da bi se nastavio normalan razvoj biljaka", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da su na ovom području uglavnom kisela zemljišta, za prihranu se koriste azotna đubriva.

"Zbog kiselosti zemljišta naša preporuka je KAN ili UREA za manje kisela zemljišta u količini 200 do 300 kilograma po hektaru za pšenicu i 150 do 180 kilograma po hektaru za ječam", naveo je Egić.

On je dodao da je orijentaciona preporuka za prihranu 25 kilograma azota za jednu tonu projektovanog prinosa.

Izvor: SRNA