latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:26 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Debevec: Voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti sudija

Prilikom izbora sudija Suda BiH koji treba da sude u slučajevima ratnih zločina trebalo bi više voditi računa o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih, izjavio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

"U ovoj oblasti treba voditi računa o ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti, uz zahtjev da to budu sudije sa iskustvom u oblasti krivičnog prava i ratnih zločina, koliko god je to više moguće", rekao je Debevec.

On je naveo da je važno ispoštovati ovakva pravila, posebno u slučaju formiranja sudskih vijeća za ratne zločine, ne zbog toga što sumnja u nepristrasno odlučivanje sadašnjih sudija, već zbog percepcije javnosti.

Na pitanje da li je narušena nacionalna ravnoteža u Sudu, Debevec je istakao da o tome treba da vodi računa Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH, ali da je struktura ostala ista kao prije godinu dana, kada je preuzeo dužnost.

On je naglasio da se BiH nalazi u političkoj krizi, koja se reflektuje i na reformske procese u pravosuđu, te da je vladavina prava "mrtvo slovo na papiru" ako se ne sprovode odluke sudova.

"U ovakvom stanju stvari, u BiH se ne može ni sanjati o formiranju vrhovnog suda, iako je nužno uvezivanje četiri pravosudna podsistema u jedan jedinstveni", kaže Debevec.

On je dodao da je apelacioni ili viši sud na nivou BiH projekat koji je aktuelan, a koji se temelji na stavovima Venecijanske komisije.

"Riječ je o tome da apelaciono odjeljenje Suda BiH, koje ima funkciju suda druge i ponekad treće instance, treba funkcionalno izdvojiti u poseban sud", rekao je Debevec i istakao da se za to zalaže "u punom kapacitetu" jer mu nije u interesu da bude predsjednik "dva suda pod jednim krovom".

Govoreći o radu sudova, on je naveo da sudovi prve instance "muku muče sa hiljadama komunalnih predmeta", pa dolazi do kašnjenja u drugim predmetima.

Debevec smatra da nije potrebno povećavati broj sudija jer bi naglo povećanje moglo da donese više štete nego pozitivnih efekata, ali da je jedno od potencijalnih rješenja bolja kadrovska popunjenost sudova stručnim sudskim osobljem.

Izvor: SRNA