latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:55 | Autor: RTRS

Lavrov: Hram Svetog Save - simbol duhovne bliskosti Srba i Rusa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na prezentaciji mozaika glavne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu da današnji događaj simbolizuje duhovnu i kulturnu bliskost građana Srbije i Rusije i dvije crkve - srpske i ruske.
Lavrov u Hramu Svetog Save u Begradu (foto:Sputnik/ Senka Miloš) -
Lavrov u Hramu Svetog Save u Begradu (foto:Sputnik/ Senka Miloš)

Obraćajući se na prezentaciji mozaika, kojoj su prisustvovali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik, Lavrov je iskazao iskreno priznanje svima koji su pomogli u ovom svetom djelu.

"Meni se čini posebno važnim da se takvo jedinstvo ispoljava u momentu kada i Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva prolaze ispit čvrstine. Svi vidimo pokušaje da se crkve uvuku u političke igre kao u Ukrajini, Crnoj Gori ili u Makedoniji", naveo je Lavrov.

On je posebno naglasio bliskost Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve, te izrazio uvjerenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Lavrov je istakao da je ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio ličnu pažnju ovom projektu, koji je inicirao predsjednik Srbije i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te dodao da je znatan doprinos dao i "Gaspromnjeft".

"Ne mogu da ne izraziom oduševljenje umjetnicima i svima koji su realizovali ovaj projekat pod pokroviteljstvom Moskovskog međunarodnog fonda za pomoć Uneska, kojim rukovodi ruski umjetnik Zurab Cereteli", rekao je Lavrov.

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Rusije Sergej Lavrov položili su vijence i odali poštu u Memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku, kao i na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja vijenca trubom je izvedena melodija pjesme "Tamo daleko".

Izvor: SRNA