latinica  ћирилица
22/02/2018 |  12:27 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Kojić: Zakon će se primjenjivati na sve građane Srpske

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da će se zakon o zaštiti žrtava ratne torture primjenjivati na sve građane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili etničku pripadnost.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da postoji ustavni osnov za usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

"U Ustavu Republike Srpske je navedeno da Srpska uređuje i obezbjeđuje oblast socijalne zaštite i boračko-invalidske zaštite. Dakle, jasno je definisana ustavna nadležnost Republike Srpske i prilikom usvajanja ovog zakona", naveo je Kojić.

On je istakao da u zakonskom rješenje nije navedeno da se ne primjenjuje na Bošnjake ili Hrvate.

"Zakon usvaja Narodna skupština Republike Srpske, koji se onda primjenjuje na sve njene građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili etničku pripadnost. Јedini cilj Bošnjaka u skupštini, ali i određenih predstavnika međunarodne zajednice, jeste da ovakav zakon bude usvojen na nivou BiH", dodao je Kojić.

On je upitao gdje u Ustavu piše da na nivou BiH mora biti donesen okvirni zakon o zaštiti žrtava ratne torture?

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić naglasila je da Nacrt zakona o zašititi žrtava ratne torture nije diskriminatorski, kako to tvrde Bošnjaci.

"Za one koji ne znaju Udruženje žena žrtava rata je višenacionalno i nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj ili vjerskoj diskriminaciji", rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, jasno je da je namjera Bošnjaka da ne bude usvojeno zakonsko rješenje kako bi bilo doneseno na nivou BiH.

"Ako bi zakon bio usvojen na nivou BiH, onda bi se govorilo da smo svi bili žrtve agresije Srbije na BiH, što je netačno i nedopustivo", kaže Rajilićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će u Srpskoj biti usvojeno zakonsko rješenje koje se odnosi na žrtve ratne torture.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju danas Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Izvor: SRNA