latinica  ћирилица
22/02/2018 |  14:13 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

UIO: Tečni gas za domaćinstva bez plaćanja putarine

Tečni naftni gas u BiH može biti uvezen bez obračuna i plaćanja putarine ako će ga uvoznik prodavati direktno krajnjim korisnicima u bocama za domaćinstva, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.
Plinska boca - Foto: RTRS
Plinska bocaFoto: RTRS

Kao dokaz da je riječ o prometu gasa koji nije namijenjen za pogon motornih vozila proizvođač ili uvoznik može pribaviti izjavu kupca punionice ili distributera da ga nabavlja isključivo radi prodaje krajnjim korisnicima.

Uvoznik, proizvođač, punionica, distributer i distributer gasa u bocama evidenciju o prometovanim količinama vode u elektronskom ili pisanom obliku na veb stranici UIO.

Obračun i plaćanje putarine biće izvršen za količine za koje ne bude postojala ili ne bude vjerodostojna evidencija koja dokazuje da tečni naftni gas nije prometovan za pogon motornih vozila.

Dopunu obavještenja o postupanju uvoznika i distributera nafte, naftnih derivata i gasa u BiH u kojoj su definisani uslovi pod kojima se može vršiti promet gasa u BiH bez plaćanja putarine usvojila je UIO BiH, s ciljem potpunog pojašnjenja primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Dopuna je donesena nakon sastanka predstavnika UIO i udruženja plinara BiH u osnivanju.

Izvor: SRNA