latinica  ћирилица
22/02/2018 |  14:51 | Autor: RTRS

Aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa Donjom Šleskom

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o aktivnostima na uspostavljanju saradnje sa Donjom Šleskom u Poljskoj i dala saglasnost za potpisivanje sporazuma o međuregionalnoj saradnji Donje Šleske i Vlade Srpske.
Sjednica Vlade RS - Foto: SRNA
Sjednica Vlade RSFoto: SRNA

Glavna osnova saradnje biće direktni kontakti ekonomskih organizacija, proizvodnih, trgovinskih i uslužnih preduzeća, kao i kulturnih i naučnih institucija.

Ove organizacije i institucije organizovaće i finansijsku saradnju u skladu sa mogućnostima i potrebama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Sporazum će, u ime Vlade Republike Srpske, potpisati ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o verifikaciji odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije na engleskom jeziku.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srpske saglasna sa verifikacijom odgovora na upitnik Evropske komisije prevedenih na engleski jezik za svih 3.242 odgovora u okviru 33 poglavlja i radnih grupa za političke i ekonomske kriterijume.

Vlada je donijela rješenje o davanju saglasnosti na zaključivanje memoranduma o razumijevanju između federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na provođenje infrastrukturnih projekata izgradnje auto-puteva u BiH.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić ovlašten je da potpiše memorandum iz ovog rješenja.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sa Privrednom komorom Italija-BiH, te dala saglasnost ministru zdravlja i socijalne zaštite da potpiše memorandum o ovoj saradnji.

Strane potpisnice, u okviru svojih institucionalnih nadležnosti i u okviru zakonodavno-pravnog okvira u kome djeluju, u punom poštovanju preuzetih međunarodnih obaveza i onih obaveza koje obavezuju Italiju zbog njene pripadnosti EU, imaju namjeru da promovišu realizaciju inicijativa od međusobnog interesa, kojima je cilj unapređivanje i proširivanje saradnje u oblasti zdravlja i socijalne zaštite sa domena stručne i ekonomsko-privredne saradnje u tim oblastima, a na principima ravnopravnosti, uzajamnosti i zajedničkih interesa.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o uspostavljanju Interoperabilnog informacionog sistema kroz Projekat unapređenja investicionog okruženja i institucionalnog jačanja.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada odlukom o prihvatanju donatorskih sredstava Švedske razvojne agencije, a u vezi sa projektom unapređenja investicionog okruženja i institucionalnog jačanja, prihvatila donatorska sredstva od 1.500.000 američkih dolara, što je 40 odsto od 3.750.000 dolara iznosa za BiH.

Vlada je zadužila sve institucije republičke uprave da za međusobnu razmjenu podataka u elektronskom obliku koju obavljaju u okviru svojih nadležnosti ili radi pružanja elektronskih usluga koriste Interoperabilni informacioni sistem.

Republika Srpska je na ovaj način realizovala infrastrukturu koja omogućava da republička uprava, ali i lokalna samouprava, u bliskoj budućnosti, zahvaljujući elektronskoj razmjeni podataka između institucija, građanima i privrednim subjektima, pruži jednostavne, dostupne i jeftinije elektronske usluge iz svih životnih oblasti.

Vlada Republike Srpske se upoznala sa Programom rada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, sa finansijskim planom, i saglasila se njim.

Agrarni budžet uvećan za 20 odsto

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Plan raspodjele sredstava za podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini, kojim je predviđeno da 60 miliona KM ide u tekuću proizvodnju - agrarni budžet, a dodatnih 11 miliona za regresirano dizel-gorivo i protivgradnu odbranu.
Ukupno, budžet je povećan sa 60 na 71 milion KM, što je povećanje od oko 20 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Najveća i najznačajnija povećanja odnose se na premije za povrće - 324 odsto, odnosno sa 435.000 na 1.850.000 KM, voće 97 odsto, sa 2.029.000 na 4.000.000 KM, te proizvodnju mesa - priplodne junice 79 odsto, sa 501.000 na 900.000 KM, priplodne krmače 86 odsto, odnosno sa 483.000 na 900.000 KM, te u živinarstvu-roditeljska jata teške linije 140 odsto i lake linije 116 odsto.

Značajna povećanja su i za pčelarstvo 60 odsto ili sa 377.000 na 600.000 KM.
Premija za utovljenu junad povećana je sa 1.235.000 na 1.550.000 KM ili 25 odsto, za utovljene svinje sa 796.000 na 1.500.000 KM ili 88 odsto, dok su premije za utvoljene brojelere povećane sa 789.000 na 900.000 KM ili 14 odsto.

Značajnija povećanja zabilježile su i premije za proizvedenu heljdu i aromatično i ljekovito bilje i to čak 353 odsto, odnosno sa 30.878 KM na 140.000 KM, a značajnije povećanje bilježe i stavke za investicije u poljoprivrednu mehanizaciju - za traktore sa 600.000 KM na 1.000.000 KM, a za priključke sa 570.000 na 800.000 KM.

"Značajno su povećana i ukupna izdvajanja po osnovu kapitalnih investicija, te je osim 9,19 miliona KM iz sredstava agrarnog budžeta za razvoj ruralnih područja na raspolaganju i 12,4 miliona KM iz sredstava Svjetske banke za razvoj navodnjavanja, pet miliona KM iz sredstva Vlade za izgradnju sistema za navodnjavanje, 9,5 miliona KM sredstava međunarodnih projekata za ruralni razvoj što ukupno čini 36 miliona KM za kapitalne investicije u 2018 godini", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da proizvođači u Federaciji BiH uopšte nemaju na raspolaganju sredstva za kapitalne investicije, za regresirani dizel, za otkup pšenice, ni sredstva za protivgradnu zaštitu.

Planom raspodjele za ovu godinu povećana su i ukupna izdvajanja po ostalim izvorima finansiranja, pa su tako, osim sredstava agrarnog budžeta u iznosu od 71 milion KM, poljoprivrednicima na raspolaganju i najpovoljnija sredstva iz "Partner fonda" - šest miliona KM, te sredstva IRB-a od 65 miliona KM.

Za nabavku specijalizovane mašine za uređenje krša biće izdvojeno tri miliona KM, što čini ukupno 171,9 miliona KM po svim izvorima finansiranja.

"Ako se na to dodaju sredstva iz oblasti vodoprivrede u iznosu od 35 miliona KM, to je ukupno oko 207 miliona KM raspoloživih sredstava za razvoj poljoprivrede i zaštitu dobara u 2018. godini", zaključeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Plan utroška sredstava za šume za ovu godinu u iznosu od 1.900.000 KM.

Sredstva iz ove odluke raspoređuju se za radove i aktivnosti u okviru proširene reprodukcije šuma u iznosu od 1.767.000 KM, neplanirane mjere zaštite šuma koje mogu da prouzrokuju posljedice širih razmjera u iznosu od 95.000 KM, te razvoj lovstva u Republici Srpskoj u iznosu od 38.000 KM.

Izvor: SRNA